DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2021

Vir: The Aden Forecast

Avtorici poročila The Aden Forecast z analizo gibanja cene zlata v zadnjih 20 letih ugotavljata, da trg zlata deluje zelo ciklično. Z analizo sta cikel razdelili na štiri dele; gre za kratkoročne trende znotraj dolgoročnega cikla, ki sta jih poimenovali A, B, C in D. Pri tem trenda A in C predstavljata rast na trgu zlata, B in D pa padanje cene. Cikli so prisotni ne glede na to, ali je trg zlata v dolgoročnem bikovskem ali dolgoročnem medvedjem trendu. V zadnjih 20 letih sta odkrili 17 kratkoročnih padcev cene zlata, ki sta jih avtorici poimenovali trend padanja B. Ugotavljata, da je cena zlata v vseh primerih padla za 4 do 16 odstotkov, v povprečju pa je padec cene znašal 8 odstotkov. Trenutno je trg zlata v kratkoročnem trendu korekcije B in do sedaj beleži padec v višini 10 odstotkov, kar je nekoliko več od dolgoročnega povprečja, in kar bi lahko pomenilo, da se korekcija približuje koncu. Trendu padanja B sledi kratkoročna rast cene zlata, imenovana C, ki je najbolj donosna faza kratkoročne rasti na trgu zlata, posebej, če se trg zlata nahaja v dolgoročnem bikovskem trendu. Glavne značilnosti posameznih kratkoročnih trendov rasti/padanja znotraj cikla so:

  • Rast A traja med 1 in 8 mesecev, v povprečju 3,5 meseca, donosi se gibljejo med 8 in 42 odstotki s povprečjem 16 odstotkov
  • Padec B traja med 2 tedni in 4 meseci, v povprečju 1,5 meseca, izgube se gibljejo med 4 in 16 odstotki s povprečjem 8 odstotkov
  • Rast C traja med 2 meseci in 2,5 let, v povprečju 7 mesecev, donosi se gibljejo med 7 in 119 odstotki, s povprečjem 33 odstotkov
  • Padec D traja med 1 in 8 meseci, v povprečju 4 mesece, izgube se gibljejo med 7,5 in 32,5 odstotki s povprečjem 17 odstotkov.

Bikovski trend na trgu zlata se nadaljuje in krepi, medtem ko Fed nadaljuje z izvajanjem ohlapne monetarne politike, hkrati so obrestne mere nizke, realne obrestne mere negativne, inflacijski in deflacijski pritiski pa se krepijo. Negotova gospodarska in politična prihodnost dodatno krepi trg plemenitih kovin oziroma trge, ki veljajo za varna zatočišča. Dober pokazatelj močnega trga je trend rasti cene zlata v več svetovnih valutah. Spodnji graf prikazuje rast cene zlata v evrih. Čeprav se cena zlata in vrednost ameriškega dolarja tradicionalno gibljeta v nasprotni smeri so tudi obdobja, ko se gibljeta v isto smer, kar lahko traja tudi več mesecev in v primeru rasti obeh trgov hkrati nakazuje na izjemno močan trg zlata. Vrednost zlata in vrednost dolarja sta nazadnje skupaj rasli leta 2019 in padali lani od avgusta naprej.

Vir: The Aden Forecast; August 2021

Cena zlata dolgoročno raste že od leta 2008, zadnje veliko dno se je oblikovalo leta 2015, v letu 2019 pa je cena presegla 1.380 dolarjev za trojsko unčo. Gre za tehnično zelo pomembno mejo, podobno kot tisto med leti 2008 in 2009 pri 1.000 dolarjih za trojsko unčo. Takrat je cena zlata prav tako dobila velik zagon za rast in vstopila v bikovski trend. S prebojem cene zlata nad 1.380 dolarjev za trojsko unčo je cena zlata prešla v fazo rasti C, ki je vrh dosegla skoraj natanko leto nazaj. Kratkotrajna korekcija, faza B, v kateri se trenutno nahaja trg zlata, bi se glede na tehnične indikatorje lahko zaključila z očitnim prebojem cene zlata nad 1.800 dolarjev za trojsko unčo. Spomnimo, fazi B sledi najbolj donosna faza C, ki bi lahko prinesla nove rekordne vrednosti zlata.

Srebro je zelo pomembna industrijska kovina današnjega časa, saj se ga veliko uporabi v tehnološkem sektorju. Do prejšnjega poletja je bilo srebro izredno podcenjeno, nato pa je doseglo višje donose kot zlato, kar se bo zelo verjetno nadaljevalo tudi na daljši rok. Trenutno sta pomembni tehnični meji za srebro pri 30 in 35 dolarjih za trojsko unčo. Avtorici poročila verjameta, da lahko srebro z lahkoto doseže rekordne vrednosti, ko cena srebra dobi nov zagon rasti. V tem primeru lahko cena srebra doseže 50 dolarjev za trojsko unčo in več. 


Prevod: Špela Poljak