DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2018

Vir: The Aden Forecast

Ne glede na naraščajoče napetosti v zunanjetrgovinskem trgovanju ZDA, relativno nizke obrestne mere in željo predsednika ZDA, Donalda Trumpa, da bi vrednost ameriškega dolarja padla, temu ni tako. Vrednost dolarja je pred dnevi dosegla najvišjo raven v zadnjih 14 mesecih, kar je posledica tudi finančne krize v Turčiji in sankcij ter novih dajatev pri uvozu iz ZDA. Vrednost turške lire je padla, prav tako turški delniški trg. Ob tem se je pojavilo vprašanje, kako bodo razmere v Turčiji vplivale na Evropsko unijo oziroma evropske banke, veliko valut je tako izgubilo na vrednosti.

Vrednost dolarja in cena zlata sta medsebojno soodvisna, zato ob rasti vrednosti dolarja cena zlata velikokrat pade. Prav to je razlog, da je cena zlata v zadnjem času zdrsnila pod tehnično mejo 1.200 dolarjev za trojsko unčo.

V kolikor bi se zunanjetrgovinske napetosti še zaostrile in razširile na preostale države, bi to pomenilo nadaljnjo rast vrednosti dolarja. Obenem bi te napetosti prej ali slej ogrozile globalno gospodarstvo, povpraševanje po varnih naložba oziroma zlatu bi se v tem primeru povečalo. Analitiki pri The Aden Forecast poročajo, da se dolgoročno dno na trgu zlata in obenem vrh vrednosti dolarja oblikuje že nekaj let. Zato je zelo verjetno, da se bo trend obrnil v prihodnjih mesecih. Obenem to pomeni, da imajo investitorji edinstveno priložnost za nakup zlata po izredno nizki ceni.

Povpraševanje po zlatu na Daljnem vzhodu je izjemno in kontinuirano raste, tega se v Evropi in ZDA pogosto ne zavedamo oziroma ne občutimo, saj je nizka cena rezultat trgovanja s terminskimi pogodbami na zlato, torej trgovanja s papirji, ki nimajo pokritja v fizičnem zlatu. World Gold Council ocenjuje, da dnevna prodaja zlata na Kitajskem dosega izjemnih 30 ton.

Cena platine je v obdobju od leta 2000 do danes dosegla najvišjo raven maja 2008 (2.142 dolarjev za trojsko unčo), in naj bi po desetih letih zdaj končno dosegla najnižjo raven. Trenutno je cena platine 792 dolarjev za trojsko unčo, kot prikazuje tudi spodnji graf.

Prevod: Špela Poljak