DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2017

Vir: The Aden Forecast

Trenutno je rast cene zlata v veliki meri odraz dogajanj v Severni Koreji. Geopolitične napetosti lahko povečajo povpraševanje po varnih zatočiščih kot je zlato, saj to velja kot dober hranilec vrednosti v obdobjih nihanj na drugih trgih. V takih obdobjih je zelo pomembno, da investitor sredstva razprši oziroma razporedi med različne naložbe. Zlato je v osnovi mišljeno kot naložba, ki dolgoročno poskrbi za finančno varnost in stabilnost, s tem pa predstavlja pomemben element portfelja naložb vsakega posameznika.

Cena zlata v ameriških dolarjih je v porastu od 7. junija predvsem na račun političnih negotovosti v ZDA, geopolitičnih napetosti v svetu in padanja vrednosti dolarja. Ameriška centralna banka načrtuje dodatna zvišanja obrestnih mer, kar pa trenutno ne ovira rasti cene zlata. Evropska centralna banka bo medtem nadaljevala z monetarno politiko stimulacije evropske ekonomije. Ruska centralna banka kopiči monetarno zlato, podobno Kitajska, obe z namenom zmanjšanja odvisnosti od ameriškega dolarja.

Vir: gold.org

 

Očitno je, da ruski predsednik Putin priznava zlato, saj dodaja v monetarne rezerve približno 200 ton zlata letno. Leta 2014 je Rusija dokupila 173 ton zlata, leta 2015 206 ton in 200 ton v letu 2016. Rusija, ki je tretja največja država po količini izkopanega zlata, je v zadnjih treh letih s tem dodala v rezerve nekaj več kot 70 odstotkov izkopanega zlata v Rusiji. Na prvem mestu po izkopu zlata sta Kitajska in Avstralija, ki poročata o upadanju letne količine izkopanega zlata, medtem ko Rusija poroča o rasti. Rusija letno proizvede približno 270 ton zlata. Sharps Pixley poroča, da bi lahko Rusija prehitela Kitajsko v količini monetarnega zlata že v letu 2018.

Od januarja je vrednost dolarja padla za 10 odstotkov. Cena zlata in vrednost dolarja se že od leta 1971 gibljeta v nasprotni smeri, obdobje med leti 1990 in 1995 je edina izjema v tem 46-letnem obdobju. V obdobju od leta 2011 do leta 2016 je vrednost dolarja rasla, cena zlata je bila v padanju. V letu 2016 je prišlo do preobrata na trgu zlata, ki je sedaj v bikovskem trendu, dolar pa v padanju. Trenutna borzna cena zlata je 1.321,75 dolarjev (1.097,16 evrov) za unčo, kar je nad tehnično mejo 1.300 dolarjev za unčo. Rast cene nad tem nivojem lahko doseže 1.380 dolarjev za unčo in več.