DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin, avgust 2014

Vir: The Aden Forecast

Predvsem zaradi političnih nestabilnosti v svetu je bil zadnji mesec obetaven predvsem v smislu porasta varnih naložb. Izpostavimo napetosti med Ukrajino in Rusijo, ki je največja proizvajalka paladija v svetu. Druga je Južna Afrika, kjer še vedno potekajo stavke z zastoji izkopa kovin. Obstaja torej verjetnost manjše ponudbe paladija na trgu, kar posledično pozitivno vpliva na ceno. Na globalni ravni povzročajo negotovost tudi vojna med Izraelom in Gazo ter vpetost ZDA v vojno v Iraku.

Povečalo se je povpraševanje in povečala se je vrednost obveznic, okrepila se je vrednost dolarja, vrednost zlata je presegla 1300 dolarjev za trojsko unčo. Paladiju je v tem letu vrednost zrasla za 21 odstotkov, v dolarjih.

Rusija je med zaloge v juliju dodala 9,4 tone zlata v vrednosti 400 milijonov ameriških dolarjev. Trenutne zlate rezerve Rusije so 1.094,7 ton oziroma 9,7 odstotkov, kar jo uvršča na peto mesto lestvice World Official Gold Holdings (slika spodaj). Podatki IMF kažejo, da je Rusija zlate rezerve od leta 2005 potrojila. Eugen Weinberg, predstavnik Commerzbank in vodja raziskav na trgu plemenitih kovin, je povedal, da gre za dolgoročno strategijo kopičenja zlata in razpršitve portfelja naložb. Mnoge druge države so v tem letu dokupile zlate rezerve.

World_Official_Gold_Holding

Na drugi strani vse turbulentne razmere negativno vplivajo na trg kapitala. Ekonomski kazalniki trenutno ne obetajo nove svetovne recesije, še več, kažejo izboljšanje na ameriškem trgu dela. Primanjkljaj ZDA je trenutno najnižji od leta 2008. Kljub temu se nadaljujejo ekonomski ukrepi proti deflaciji s strani Fed. Sprostitev bančnega krča bi pomenila velik korak za okrepitev svetovnega gospodarstva, po podatkih The Aden Forecast je ta-le začel nekoliko popuščati.

Po začetni rasti cene zlata v avgustu, je cena ponovno padla pod 1300 dolarjev za trojsko unčo, kot rezultat boljših ekonomskih napovedi. Cena zlata v dolarjih je letos v povprečju narasla za 9,3 odstotke. Tehnične analize kažejo, da bi bilo lahko naslednje leto prelomno za trg zlata, kar pomeni okrepitev trenda rasti.

Gibanje cene zlata zadnjih 50 let oziroma od leta 1967, ko se je cena zlata začela prosto gibati na trgu, kaže, da je trg zelo cikličen. Približno vsakih 7 do 8 let se izoblikuje dno, vsakih 11 let pa vrh. Skladno s preteklim gibanjem cene zlata, se lahko naslednji cikel izoblikuje leta 2019. Vsekakor obstaja verjetnost, da zlato doseže nove rekordne vrednosti oziroma preseže rekordne ravni iz leta 2011. Temu trendu lahko sledi tudi srebro, vsekakor pa najbolj obetavne napovedi ostajajo za paladij. Brian Lucey, strokovnjak s področja plemenitih kovin, poudarja, da je naložba v srebro, platino in paladij prav tako varna kot naložba v zlato.

Prevod: Špela Poljak