DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2019

Vir: The Aden Forecast

Kitajska se dobro zaveda vrednosti in vloge zlata v današnjem monetarnem sistemu ter v skladu s tem povečuje zlate rezerve na mesečni ravni. Nakupi sovpadajo tudi z naraščujočimi trgovinskimi napetostmi z ZDA, in samo v marcu letos je Kitajska v rezerve dodala 11 ton zlata. Na splošno so centralne banke trenutno največji kupci zlata. Zlato kupujejo s ciljem, da zmanjšajo odvisnost od ameriškega dolarja in s tem znižajo valutno tveganje. Zlato kupujejo, da se zaščitijo. V letu 2018 so, po podatkih World Gold Council, centralne banke kupile 651 ton zlata, kar je največ v zadnjih 50 letih. Tako velikim nakupom je v preteklosti sledil trend rasti zlata. Rusija je pred kratkim naredila pomemben korak glede nakupov zlata s strani posameznih investitorjev in ukinila davek na zlato.

Od 20. februarja letos dolarska cena zlata pada, kar je po podatkih analitikov in poročila The Aden Forecast, normalna posledica 6 mesečne rasti cene. Tehnična meja se trenutno nahaja pri 1.279 dolarjev za trojsko unčo, v kolikor bo cena bistveno padla pod ta nivo, lahko doseže med 1.240 in 1.250 dolarjev za trojsko unčo. Trenutno se cena zlata giblje pri 1.276 dolarjev za trojsko unčo. Padec cene je posledica objave boljših ekonomskih kazalnikov kot je bilo pričakovano in obetavnih gospodarskih napovedi nekaterih vodilnih ekonomij, predvsem ZDA in Kitajske. Kitajska je v prvem četrtletju dosegla 6,4 odstotno gospodarsko rast, industrijska proizvodnja se je znatno povečala, povpraševanje potrošnikov se prav tako povečuje. Hkrati je o višji stopnji gospodarske rasti v prvem četrtletju poročala ameriška centralna banka. Vse to je povzročilo prerazporeditev investicij iz zlata v bolj tvegane oblike. Največji padec cene je bil v tem tednu zabeležen v torek, ko je bilo na trgu v hipu prodanih 11.000 terminskih pogodb na zlato v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Gibanje cene zlata v zadnjih 30 dneh, v USD / trojsko unčo

Dolgoročno gledano cena zlata raste, kar pomeni, da občasni padci cene omogočajo ugoden nakup zlata. Tudi sicer je gibanje cene zlata zelo ciklično. Vsekakor lahko srednjeročno k rasti cene zlata pripomorejo odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki stremi k znižanju vrednosti dolarja, znižanju obrestnih mer in povečevanju nakupov obveznic. Špekulira se tudi o novih stimulativnih ukrepih (QE4). Navedeni trendi bi vodili v rast cene zlata pa tudi ostalih plemenitih kovin. Gledano na trenutne razmere je nakup zlata smiselen tudi zaradi geopolitičnih napetosti med ZDA in Kitajsko. V Evroobmočju trenutno vlada velika negotovost v povezavi s tem, kako se bo nadalje odvijal Brexit. Obenem obstaja tudi negotovost o prihodnji gospodarski rasti svetovnih velesil, bojazen pred ponovno finančno recesijo, izjemen svetovni dolg (ki se povečuje), špekulacije o monetarnih politikah centralnih bank (špekulacije o dvigu oziroma nižanju obrestnih mer), valutna tveganja ipd. Navedeno priča, da živimo v zelo negotovih razmerah zaradi česar je pomembno svoje premoženje ustrezno razpršiti. Gledano na dolgi rok, se je zlato zmeraj izkazalo za varno zatočišče ter učinkovito zavarovanje pred valutnimi tveganji in inflacijo.

Gibanje cene zlata od leta 2000, v USD / trojsko unčo

Prevod: Špela Poljak