DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Predsednik države podelil Cankarjeve zlatnike (Delo in Večer, 26. april 2008)

Predsednik države na zaključku Cankarjevega tekmovanja
Delo, 26.4.2008

Celje– »Slovenija je sestavni del svetovne kulturne dediščine in z deli Cankarja, Trubarja, Levstika in drugih imamo svetu kaj pokazati,« je na koncu tekmovanja v znanju materinščine za Cankarjevo priznanje v celjskem narodnem domu dejal predsednik republike Danilo Türk. Osnovnošolcem in dijakom iz vse Slovenije in zamejstva ter njihovim mentorjem je spregovoril o svojih izkušnjah z multikulturnostjo, potem pa je najboljšim izročil Cankarjeve zlatnike. Dobili so jih Janž Snoj z ljubljanske Osnovne šole Prežihovega Voranca, Urša Kac s Srednje šole Slovenska Bistrica, Barbara Hüll z Gimnazije Murska Sobota in Costanza Aleksija Frandolic z Liceja Primož Trubar v Gorici.

P. B.

*****************************************
Zlatniki za izjemne dosežke iz predsednikovih rok
Večer, 26.4.2008

Letos podelili 154 zlatih Cankarjevih priznanj, v tekmovanju je sodelovalo več kot 6800 učencev in dijakov. Tekmovanje bi radi razširili v nižje razrede osnovne šole in med Slovence po svetu

V tekmovanje za Cankarjevo priznanje, ki so ga letos prvič samostojno pripravili sodelavci republiškega zavoda za šolstvo, se je na vseh nivojih vključilo 6881 učencev in dijakov. Na državno tekmovanje se je uvrstilo le 274 udeležencev, zlato priznanje pa so včeraj v Celju podelili 154 učencem in dijakom. Letos prvič so izjemne dosežke nagradili s Cankarjevimi zlatniki, ki jih je najboljšim na slovesnosti izročil predsednik republike Danilo Türk. Ob tem je izpostavil pomen gojenja tradicije velikih slovenskih avtorjev, kot so Trubar, Cankar, Levstik v njihovi veličini. “Ki je še bolj prepoznavna in spoštovanja vredna, če jo razumemo kot del svetovne kulturne dediščine,” je dejal Türk in dodal, da sta branje knjig in pisanje esejev ena najbolj učinkovitih in najlepših poti, da kaj povemo svetu.

METKA PIRC

**************************************
Predsednik države podelil Cankarjeve zlatnike
Dnevnik, 26.4.2008

V Celju se je včeraj s podelitvijo nagrad sklenilo 31. vseslovensko tekmovanje v znanju materinščine

Celje – V Narodnem domu v Celju se je včeraj s slavnostno prireditvijo sklenilo letošnje vseslovensko tekmovanje v znanju materinščine za Cankarjevo priznanje, ki se ga je na vseh stopnjah udeležilo 6881 mladih iz Slovenije in zamejstva. Zlato priznanje je prejelo 110 osnovnošolcev in 44 srednješolcev, najboljši pa so prvič v dolgoletni zgodovini tekmovanja poleg zlatega Cankarjevega priznanja prejeli tudi zlate Cankarjeve zlatnike, ki se bodo bleščali ob njihovih imenitnih spisih. Janžu Snoju iz ljubljanske OŠ Prežihov Voranc, Urši Kac iz Srednje šole Slovenska Bistrica, Barbari Hull iz Gimnazije Murska Sobota in Constanzi Aleksiji Frandolic iz Gorice je Cankarjeve zlatnike podelil predsednik države Danilo Tĕrk, ki je obisk v knežjem mestu izkoristil tudi za ogled Regionalnega centra za ravnanje z odpadki in srečanje z gospodarstveniki.

Tekmovanje v znanju materinščine je letos organiziral Zavod RS za šolstvo, ki je za temo izbral medkulturnost in mnogokulturnost. Učenci na prvi stopnji so prebrali knjigo Janje Vidmar Nimaš pojma, dijaki na drugi stopnji so obravnavali zbirko kratkih spominskih zgodb Marka Kravosa Trst v žepu, na najvišji, tretji stopnji pa potopisni roman Aleša Štegra Včasih je januar sredi poletja. “Gre za zelo zahtevna besedila, ki so zahtevala poglobljeno in analitično branje in pisanje. Izdelki so imenitni, presenetljivi. Cankarjevo tekmovanje je triumf branja in znanja,” je bil ob zaključku tekmovanja zadovoljen predsednik državne komisije dr. Igor Saksida. Prejšnja leta so mladi pisali tekst o znanju književnosti, letos pa so organizatorji tekmovanje zasnovali nekoliko drugače. “Odločili smo se za razlagalni spis, pri katerem mora otrok dokazati zmožnost temeljitega branja leposlovnega besedila, ki je zelo zahtevno, strokovnega branja besedil v književnosti in kritičnega pisanja o književnosti, kjer smo prvič uvedli tudi kategorijo osebnega odziva v dvajsetodstotnem številu točk,” je pojasnil dr. Saksida. Organizatorji razmišljajo o ideji, da bi prihodnje leto pripravili še tekmovanje za otroke prvega in drugega triletja ter da bi k sodelovanju pritegnili tudi mlade Slovence po svetu.

MOJCA GRUŠOVNIK