DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Padec cene je dobra priložnost za nakup

Povpraševanje po naložbenem zlatu na svetovnih trgih je visoko, prav tako banke s pridom izkoriščajo padce cene za povečanje svojih zalog.

Kljub vztrajni rasti cene zlata v zadnjih 12 letih, smo bili priča tudi padcem. Prvič leta 2008, ko je v obdobju osmih mesecev cena padla za 30 odstotkov. Drugi večji padec se je zgodil septembra 2011, za skoraj 20 odstotkov. Prav tako aprila letos. Razlog ostaja v večjih prodajah terminskih pogodb vezanih na zlato. V februarju letos je bilo prodanega za več kot 4 milijarde ameriških dolarjev zlata v obliki vrednostnih papirjev. Tehnične analize kažejo na veliko verjetnost, da je cena zlata v aprilu dosegla svoje dno, kar pomeni, da lahko v prihodnje pričakujemo ponovno povišanje, so zapisali na Aden Forecast.

Cena zlata za trojsko unčo je na svetovni borzi v dveh dneh v sredini aprila padla za 200 ameriških dolarjev,  vendar se bo  trend rasti po napovedi analitikov v prihodnje nadaljeval. Najnižjo ceno v zadnjih dveh letih je zlato doseglo 16. aprila letos, 1.321 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Trenutno nihanje cene zelo spominja na velika nihanja v sedemdesetih letih, seveda je bila cena generalno takrat veliko nižja (okoli 35 dolarjev za trojsko unčo). Cena je zatem bistveno narasla, na 161 dolarjev v letu 1975 in kasneje na 612 dolarjev v letu 1980.

Poleg tehnične analize je potrebno upoštevati tudi politične in gospodarske razmere po svetu. Upoštevajoč trenutno stanje v bančnem sektorju, stiske Cipra in ostalih držav članic EU ter počasno okrevanje ameriškega gospodarstva (predvsem kar se tiče zaposlenosti), zlato še vedno velja kot varna naložba. Vendar bomo po predvidevanjih strokovnjakov pred stabilizacijo cene v naslednjih mesecih še priča nihanjem.

Tega se dobro zavedajo Brazilija, Turčija in Iran, kjer so od leta 2011 podvojili nakupe zlata. Največ pa ga v zadnjem času kupujeta Rusija in Kitajska. »Povpraševanje po fizičnem zlatu se je v zadnjih tednih bistveno okrepilo. Investitorji in industrijski porabniki vidijo padec cene predvsem kot priložnost za nakup dodatnih količin fizičnega zlata«, je povedal Zhang Bingnan iz China Gold Association. Po podatkih Thomson Reuters GFMS je Kitajska v marcu letos uvozila kar 223,5 ton (februarja  97,1 tone).  Kitajska in Indija imata zelo pomemben vpliv na trg zlata, saj od tam prihaja več kot tretjina globalnega povpraševanja po zlatu.

Kot zanimivost dodajamo podatek Statističnega urada RS, da je od leta 2005 do konca januarja letos Slovenija uvozila 9,05 ton zlata v vrednosti skoraj 260 mio €.

Po začetku gospodarske krize v letu 2008 so banke postale zelo konzervativne pri dajanju posojil. Posledično so bile naložbe tako prebivalstva kot pravnih oseb manjše, gospodarstvo pa je doseglo nizko rast. Povprečna gospodarska rast ZDA od leta 2000 do danes znaša le 1,8 odstotka. Posledica upočasnjenih svetovnih ekonomij je boj proti deflaciji, ki je največji sovražnik ameriške centralne banke FED. Proti deflaciji se FED bori z nakupi obveznic in tiskanjem denarja. S to politiko bo nadaljevala dokler se ne zmanjša nezaposlenost in / ali dokler se ne poviša inflacija. Od leta 2008 se je količina denarja v obtoku že potrojila.

Izredno nizke obrestne mere, skoraj nične, so razlog, da z denarjem vloženim v obveznice ali z vezanimi vlogami izgubljamo realno vrednost vloženega premoženja. Predvidoma bodo obrestne mere v naslednjih letih ostale nizke, trenutno pa so pod nivojem iz leta 2008. Obrestne mere sedaj dosegajo najnižje vrednosti v zadnjih dvesto letih. Na Japonskem so zadnjih 18 let nižje od 1 odstotka, zadnja štiri leta velja enako za obrestne mere v ZDA. Medtem smo priča rasti na delniških trgih, k čimer pripomorejo tudi nizke obrestne mere.