DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Nova knjiga iz serije Slovenska numizmatika; avtor Zmago Jelinčič Plemeniti

avstro-ogrske-vojne-obveznice

Vljudno vabljeni na predstavitev nove knjige avtorja mag. Zmaga Jelinčiča Plemenitega mr. ph. z naslovom Avstro-ogrske  vojne obveznice prve svetovne vojne / Ӧsterreichisch-ungarischen Kriegsanleihen des ersten Weltkrieges, ki bo v četrtek, 03. oktobra ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije, Prešernova 20 v Ljubljani.

Med vabljenimi so tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, Nj. eksc. dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije in Nj. eksc. dr. István Szent-Iványi, veleposlanik Republike Madžarske.

V novi knjigi iz serije Slovenska numizmatika je avtor posegel na področje, ki je malo raziskano in s strani numizmatike premalo poznano. Do zdaj se še nihče ni lotil te tematike načrtno in podrobno, sodi pa v okvir slovenske nacionalne zgodovine, saj smo kot avstrijski del skupne monarhije takrat kot slovenske dežele z lastno državnostjo sodelovali v prvi svetovni vojni. Knjiga je izdana na predvečer njene stote obletnice, ki jo bo naslednje leto obeležila celotna Evropa oziroma ves svet. Predvsem pa knjiga ne predstavlja le zgodovinskih dejstev, temveč nosi tudi pomembno sporočilo, ki je aktualno še danes. 

Knjiga je izšla v nakladi 300 izvodov.

Projekt je podprl Schoeller Münzhandel, eden največjih numizmatikov  v Avstriji , in družba Moro & Kunst kot njihov glavni poslovni partner v Sloveniji.

zemljevid 15x10

Knjiga je izdana na predvečer stote obletnice prve svetovne morije, ki jo bo naslednje leto obeležila celotna Evropa oziroma ves svet. V tej moriji je bila ena od najhujših bojišč na Soči. Soška fronta je bila prizorišče največjih spopadov na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji spopad na Slovenskem sploh, terjala pa je več kot milijon žrtev, tako mrtvih, kot ranjenih in pogrešanih. V prvi svetovni vojni so se borili praktično vsi narodi Evrope, pa tudi sveta, zatorej ne smemo pozabiti nobenih žrtev s te ali z one strani. Seveda brez zadostnih finančnih sredstev ta morija ne bi bila mogoča in Avstro-ogrska je kar 60 odstotkov vseh vojnih stroškov pokrila z vojnimi posojili, o katerih govori knjiga. 

Zmago Jelinčič Plemeniti je še povedal, da se je pisanje knjige začelo z zbiranjem gradiva, katerega je bilo nekaj že v rodbinskih zbirkah, ostalo pa je zbiral na raznih koncih sveta in šele ko je bila zbirka do neke mere urejena, se je lotil pisanja. Zaradi drugih obveznosti in zahtevnega zbiranja podatkov pa je tudi pisanje samo trajalo več kot pet let. Zbiranje podatkov je bilo zahtevno in težavno predvsem zaradi velike časovne odmaknjenosti, poleg tega pa so bila marsikatera dejstva in podatki zamegljeni, zavrženi in pozabljeni.

V uvodniku knjige sta svoj pogled na tematiko knjige napisala avstrijski in madžarski veleposlanik, ki sta poudarila namen knjige, njen pomen in sporočilno vrednost. »Konec koncev že v uvodniku knjige pišem, da je bila izdana v poklon žrtvam ob stoti obletnici prve svetovne vojne leta 1914. Strokovni krogi so v določeni meri knjigo že videli in med njimi vlada navdušenje, saj gre po njihovih navedbah, za monumentalno delo, monografijo, ki ji nekateri pripisujejo celo rang doktorata. Sicer pa je knjiga šele dobro izšla, tako da več odzivov še pričakujem,« še dodaja Zmago Jelinčič Plemeniti.