DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Nihanja na trgu zlata tudi v letu 2012

Slovenci smo dobro in strokovno obveščeni o dogajanjih po svetu. Investiramo bolj premišljeno, postali smo bolj konservativni. Bolj kot katera koli druga država se zavedamo, da smo v zadnjih stotih letih na našem ozemlju zamenjali pet valut, evro je šesta. V Veliki Britaniji je drugače, zato je njihovo razmišljanje kljub napovedim stroke nasprotujoče. To je bil tudi moj odgovor Philipu Newmanu, direktorju londonskega Thomson Reuters GFMS, ki me je pred božičem pozval na kratek telefonski intervju. Razlog je bil v izredno velikem obsegu trgovanja z zlatom v Sloveniji v zadnjih mesecih glede na število prebivalcev.

Že večkrat smo poudarili, da je cena za fizično zlato enaka ceni zlata izraženi na vrednostnih papirjih brez fizičnega kritja, s katero špekulativno trgujejo borzne hiše kot recimo JP Morgan, Goldman Sachs in ostali na newyorškem Comexu. Trgovalni obseg je dnevno izredno velik in ima izredno velik vpliv na svetovno borzno ceno zlata. Stroka je v letu 2011 napovedala in pričakovala višje cene plemenitih kovin. Resen skok cene zlata je bil v mesecu avgustu leta 2011, ko je borzna cena od 1. do 17. avgusta  narasla za 10,28 odstotkov.

Cena zlata na letni ravni že enajst let neprestano raste in ne vidim razloga za paniko, če v vmesnih obdobjih cena tudi pade. Posebno v prvi polovici tega leta lahko pričakujemo dokaj spremenljiv trg zlata.

V letu 2011 je borzna cena zlatu v evrih med 3. januarjem in 30. decembrom 2011 narasla za 13,34 odstotkov. Ostalim plemenitim kovinam je cena padla, in sicer srebru za 6,93 odstotkov, platini za 19,55 odstotkov in paladiju za 17,07 odstotkov.

Tehnične analize grafov vrednosti zlata nam v zadnjih letih niso bile v pomoč pri napovedi cene, celo botrovale so k »napačni« odločitvi nekaterih investitorjev. Kot drugo, strokovna poročila Thomson Reuters GFMS, ki so osnova za naše trgovanje v Sloveniji, poglobljeno razdelajo svetovni trg zlata na vseh področjih, od rudnikov do bančnega sistema in industrije. Težko je predvideti gibanje cen plemenitih kovin v naslednjih mesecih. Nekatere napovedi so take, kot jih investitorji želijo slišati. Dejstvo je, da je vsaka napoved špekulativna, lahko pa nam poda določene smernice. Zlato, kot že večkrat poudarjeno, je zavarovanje vrednosti premoženja, zato za nakup izkoristite vsako priložnost padca cene na svetovni borzi.

Evropa mora predvsem obnoviti monetarni sistem. Po vsej verjetnosti smo v Evropi pred vrati tretjega vala tiskanja denarja. Evropske države potrebujemo denarna sredstva, navsezadnje je razmerje EUR / USD pokazatelj, da so razmere v evrskem območju vse drugo kot dobre. V ZDA bodo letos volitve, kar pomeni, da bosta obe strani naredili vse, da se gospodarstvo in borza stabilizirata, kljub temu na delniškem in obvezniškem trgu med investitorji vlada pesimizem.

Ob tej priložnosti se želim zahvaliti UniCredit Banki, še posebno dr. Francetu Arharju, za profesionalen odnos in s tem nepogrešljivo podporo pri poslovanju naše družbe.

Irena Moro