DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Nakup ameriškega dolarja pred valom odprodaj

Nakupna evforija med vlagatelji dosega enormno dimenzijo, ki se približuje krivulji bikovskega trenda. Nivo tečajev na tej točki je nenapovedljiv, prevladuje pa prepričanje, da je to najboljši trenutek za vnovčevanje dobičkov pri prodaji naložb, še več, na moment vnovčevanja dobičkov prežijo vsi investitorji. Spremembe trendov rasti pa so med finančnimi trgi precej različne.

Večina kitajskih delnic, ki kotira na šanghajski borzi (t.i. notranji finančni trg) je recimo krepko pod rekordom že od konca letošnjega februarja. Nasprotno se dogaja na borzi v Hong Kongu (t.i. zunanji finančni trg), kjer delnice kitajskih podjetij dosegajo rekordne vrednosti. To nakazuje različne intenzitete globalnega bikovskega trenda na posameznih borzah – a ta se ponekod že končuje.

Omenjeni pojav je najprej dosegel nepremičninski trg v ZDA, kateremu je nato sledil še španski trg. V zadnjih dveh tednih so delnice nekaterih španskih gradbenih podjetij izgubile skoraj 60 odstotkov vrednosti. To je moč razlagati preko indirektnega vpliva FED-ove ekonomske politike, ki želi preko vzvoda ekspanzivne monetarne politike zajeziti ohlajanje ameriškega gospodarstva na eni strani, in na drugi skozi povečanje količine denarja v obtoku sprožiti realni upad vrednosti finančnega premoženja.

Rast zadolženosti

Nadaljevanje razvrednotenja dolarja povečuje tako realno vrednost proračunskega deficita kot tudi stopnjo ameriške inflacije. To povzroča vse dražji uvoz, in poslabšanje pogojev trgovinske menjave. Kljub resnosti problema, se je borzni trg raje osredotočil na aprilsko objavo o krepitvi vrednosti strukturnega indeksa proizvodnje ISM.

Četudi so napovedi o smeri razvoja ameriške gospodarske rasti napačne, velja prepričanje, da je časov rekordnih vrednosti izpred nekaj let – ki so jih dosegali trgi nepremičnin, umetnin, blagovna borza ter borza VP – konec.

Priložnost za izstop

Načelo »kupuj ob paničnih prodajah in prodaj ob nakupnih evforijah« je nasvet za investicijsko obnašanje pri tveganih in makroekonomsko občutljivih delnicah s sektorja trgovine, jeklarskih podjetij, nekaterih finančnih družb ter vedno popularnih naložb novo nastajočih trgov. Z vidika trenutnih razmer je predvsem sektor surovin presegel pričakovanja analitikov.

V skladu s tem načelom lahko večate dolarsko pozicijo v portfelju, kljub dolgoročno negativnemu razpoloženju do dolarja na valutnem trgu. Njegovo delno povišanje na kratek rok je verjetno. Za investiranje na dolgi rok pa morda ni odveč vztrajanje pri postopni krepitvi naložb v plemenite kovine. Kajti, z vidika stabilnosti ohranjanja vrednosti bi njihov delež v portfelju investitorjev moral preseči 10 odstotkov.

Avtor: Marc Faber
Članek pripravil: Mitja Schreiner