DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Kitajska v prvem polletju letos kupila rekordnih 706,36 ton zlata

Vse nižji standard postaja realnost, kar dnevno občutimo na vse več področjih. Soočamo se z gospodarsko in socialno nestabilnostjo. Nenadna izguba dela in s tem povezane nesigurne družinske finance so pripeljali do tega, da je vse več naložbenikov v Sloveniji primorano prodati zlato za dnevne potrebe. To pomeni, da morajo nekateri zlato, ki velja za dolgoročno »naložbo življenja« predčasno prodati tudi po nižji ceni, kot so ga kupili. Žal se v krizi soočamo tudi z manipulacijami na trgu zlata, z umetno kreirano volatilnostjo, predvsem kjer se trguje z vrednostnimi papirji vezanimi na zlato. Cena zlata v avgustu 2013 je primerljiva s ceno novembra 2010. Kot večkrat poudarjeno, triletno obdobje za naložbe v zlato je dokaj kratko obdobje.

Moro-Graf-Cena-Au-2003-2013-02
Cena 1 kg zlata v avgustu od leta 2003 – 2013
(avgust 2013 – cena kg Au dne, 13. 08.)

Nobena država v zgodovini s tiskanjem denarja in kupovanjem lastnih dolgov ni postala bogatejša, piše v poročilu Aden Report. Medtem ko nekatere države z nakupom monetarnih rezerv zlata postanejo bogatejše. Hkrati tudi v državah kot so Turčija, Kitajska, Indija, Tajska spodbujajo nakup zlata pri posameznikih, saj le-ta predstavlja dolgoročno socialno varnost. V Sloveniji so »resni« finančni mediji usmerjeni v negativno pisanje o naložbah v zlato. Težko komentiramo razloge, vendar je odvračanje od tovrstnih naložb prisotno tudi s strani finančnih analitikov. Razlog je lahko tudi v nerazumevanju trga zlata ali pa določeni pisci ne želijo, da bi bili ljudje lastniki te žlahtne kovine in s tem poskrbeli za osebno socialno varnost. Temu je tako že od začetka rasti cene zlata, ko je bila trojska unča 250 ameriških dolarjev, danes je 1362. Srebro je pričelo vzpon pri 4 ameriških dolarjih za trojsko unčo, danes je 23. Zlato je edina naložba, ki je v EU neobdavčena. Vsak najmanjši padec cene zlata na svetovnih borzah je pospremljen z negativnimi senzacionalističnimi vestmi, vendar nestrokovnost novinarjev pri resnih naložbenikih večinoma ne vpliva na njihovo odločitev. Po uradnih podatkih Statističnega urada RS je v Sloveniji 9,1 tona naložbenega zlata in 3,2 tone monetarnega zlata (vir: BS).

Moro-Graf-Povprasevanje-Au-2012-2013-02

Povpraševanje po zlatu v svetu (primerjava z lanskim letom)
(vir: WGC Report Q1 2013)

China Gold Association poroča, da je Kitajska v prvem polletju letos kupila rekordnih 706,36 ton zlata, medtem ko ga je v lanskem celem letu 832,18 tone. Kitajce odlikuje varčnost, pravzaprav so v največji meri poleg Tajske in Indije izkoristili prednost nizke cene zlata, ki se je prav dobro zavedajo.

Moro-Graf-Svetovne-Nalozbe-Au-2005-2012-01

Svetovne naložbe v zlate palice in kovance v t
(Vir. Thomson Reuters GFMS)

V poletnih mesecih načeloma cena zlata miruje. Na osnovi poročila Thomson Reuters GFMS za avgust so pričakovanja o rasti cene zlata v vseh glavnih valutah kot so evro, ameriški dolar in jen. Delnice zlatih rudnikov so ravno tako v fazi rasti, kar je nedvomno dober znak za rast cene zlata, tako Aden Report. Drugi razlog za rast cene zlata v prihodnje je stimulativna ameriška in evropska monetarna politika, ki vodi v inflacijo.

Moro-Graf-Poprecna-Letna-Cena-Au-2005-2012-01

Pregled povprečne letne cene EUR/g
(Vir. Thomson Reuters GFMS)

 Irena Moro, direktorica