DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Kitajska je sprostila trg zlata; Irena Moro

Pisali smo že o Kitajski, ko je pozvala naložbenike, da za zavarovanje premoženja kupujejo zlato, in se odrečejo ameriški valuti. V tem mesecu so popolnoma liberalizirali trg zlata, kar pomeni, da je centralna banka v Pekingu izdala dovoljenje večjim bankam v državi za trgovanje s plemenitimi kovinami. O tem piše tudi Financial Times v članku z naslovom China moved yesterday to further liberalize its gold market, avtorice Leslie Hook.

Iz uradnih poročil londonskega GFMS je razvidno, da največje nakupe zlata opravljata Indija in Kitajska. Slednja tudi na sekundarnem trgu in to je glavna komponenta, saj mednarodni raziskovalni inštitut nima pravega podatka o dejanski količini zlata kitajske centralne banke.

Vse večje premoženje posameznikov Indije in Kitajske na eni strani, ter bojazen o pričakovani inflaciji na drugi strani se povečuje, zato je zlato velika alternativa v portfelju posameznikov.

Centralne banke Kanade, Avstralije, Brazilije, Indije, Kitajske in nekaterih drugih azijskih držav so se s konservativnim načinom poslovanja očitno uspele krizi izogniti. V teh državah lahko pričakujemo kontinuirano gospodarsko rast. Indija je z neverjetnim tehnološkim razvojem dosegla kontinuirano rast BDP, hkrati je odprla trg posameznim in institucionalnim naložbenikom iz drugih držav.

Kje smo v Evropi? Zajeti smo v gospodarsko recesijo. Vrednost zlata, nafte (energije), hrane, na svetovnih borzah narašča in bo naraščala tudi v prihodnje. Menim, da je vsako drugačno mišljenje in pisanje v tem pogledu napačno.

V recesiji so ZDA, in s tem tudi največja in najbolj uporabljana svetovna valuta, ameriški dolar. FED je prejšnji teden potrdil, da bodo ohranili nizke obrestne mere. Ravno tako je v recesijo pahnjena Japonska.

Zlato je valuta (XAU), ki ne bo vplivala na razvrednotenje in inflacijo evra, ameriškega dolarja. Zlato ohranja vrednost napram vsem svetovnim valutam. Dovolj prepričljiv je podatek, da je bila vrednost 1000 g zlate palice pred letom dni (24.08.2009 ob 12. uri) 21.835, 66 €, danes (23.08.2010 ob 12. uri) pa je kar 31.613, 74 €.

Irena Moro