DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Izšli so kovanci izdani ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne

Zlatnik in srebrnik izdana ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne lahko kupite tudi v naši družbi s klikom na sliko kovanca. Strankam ob nakupu nad 2000 € PODARIMO zbirateljski kovanec z nominalo vrednostjo 3 evre (na voljo le omejeno število kovancev) izdan ob tej obletnici.

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mere kovanca(premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2018
Naklada 750 kovancev

Masa 15 g
Čistina 925 / 1000
Vsebnost srebra 13,875 g
Mera kovanca (premer) 32 mm
Nominala 30 evrov
Leto kovanja 2018
Naklada 1.500 kovancev

Vir: Banka Slovenije

“Vojna vseh vojn” se je po štirih krvavih letih končala s podpisom treh premirij: Otomanskega cesarstva oktobra 1918, Avstro-Ogrske 4. novembra 1918 in nazadnje Nemčije 11. novembra istega leta. Vojna je spremenila dotedanje razumevanje vojne ter geografski in politični zemljevid Evrope in sveta. Oznanila je zaton britanskega imperija in vzpon Združenih držav Amerike kot nove svetovne velesile.

1. svetovna vojna je na severozahodnem delu Slovenije, v Posočju in na Krasu pustila neizbrisen pečat. Soška fronta, 90-kilometrski odsek ob reki Soči od Rombona do Tržaškega zaliva, je bila od maja 1915 do oktobra 1917 prizorišče enega največjih gorskih spopadov v zgodovini človeštva. Danes je dediščina soške fronte povezana v Poti miru od Alp do Jadrana. Obdobje konca 1. svetovne vojne je za slovenski narod pomembno, saj so Slovenci takrat prekinili stike z Avstro-Ogrsko in v povezavi z južnoslovanskimi narodi izpeljali projekt stvaritve nacionalne države. Nastala je Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je po le 33 dneh s Kraljevino Srbijo združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Republika Slovenija ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne izdaja zbirateljske kovance, s katerimi na spoštljiv način ohranja spomin na vse žrtve vojne, utrjuje kolektivno zavest ter poudarja vrednote miru, strpnosti in sobivanja. Križ simbolizira nenadomestljiva življenja, postopno zgoščevanje križev do neprepoznavnosti pa simbolizira nepredstavljivo in še danes neznano število žrtev. Mreža križev simbolizira vojaške in tudi civilne žrtve. Vertikalna prekinitev niza križev vizualno podpira sporočilo “1918 – konec 1. svetovne vojne”.

Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, Italija