DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Gibanje cene plemenitih kovin januarja 2011

Zadnje padce cene zlata na svetovnih trgih so povzročile prodaje fizičnega zlata velikih ETF skladov v New Yorku. Prodaje so zdaj zaključene.

Nakupi zlata v Sloveniji so v porastu. Odraz tega so prav gotovo tudi nestabilne gospodarske razmere v svetu.

V decembru so bile v Sloveniji najbolj prodajane zlate palice mase 31,1035 g (1 unča), sledijo zlate palice mase 50 g in 100 g. Ponovno so se podaljšali časovni roki dobave iz švicarske kovnice Argor Heraeus. Za dolgoročno naložbo in tudi kot dodatek k pokojninskemu varčevanju priporočamo nakup zlata v manjših enotah.
V letu 2011 pričakujemo povečano povpraševanje po zlatu v fizični obliki.

Decembra 2010 je zlato dosegalo najvišje vrednosti v vseh večjih svetovnih valutah.

Februar bo za zlato zelo spremenljiv mesec. Letošnja povprečna cena se bo po poročilu GFMS gibala okoli 1.417 ameriških dolarjev za trojsko unčo, z možno najvišjo ceno do 1.600 ameriških dolarjev za unčo. Povišanje cene se pričakuje v drugi polovici leta.

Nacionalne centralne banke EU so kot del uradnega sektorja prvič po 21. letih nastopile v vlogi kupca zlata. V letu 2010 so kupile 87 ton te plemenite kovine. Rudniki so v letu 2010 nakopali za 3 odstotke več zlata kot v letu pred tem.

Evropski finančni trgi nepričakovano dobivajo podporo s strani Kitajske in Japonske. Nakup obveznic bo povzročil zanimive preobrate, in v tem kontekstu bomo spremljali razvoj dogodkov.

30. decembra je srebro doseglo najvišjo ceno v zadnjih 30 letih. Trgovalo se je pri 30,70 ameriških dolarjih za trojsko unčo. Prvo četrtletje bi se lahko zaključilo s ceno 33 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

Srebro je zelo spremenljivo in vezano na ceno zlata, zato ob padcu cene zlata, vrednost srebra pade dvakratno.

Platina je kovina, ki je ni veliko na trgu, zato jo je kljub vsemu dobro imeti v portfelju. V januarju in februarju se bo trgovalo po ceni okoli 1.650 ameriških dolarjev za trojsko unčo platine. Po podatkih GFMS pričakujemo rast nekje do 1.900 ameriških dolarjev za trojsko unčo platine.

V drugi polovici leta pričakujemo ceno 900 ameriških dolarjev za trojsko unčo paladija. Po paladiju je povpraševanje industrije vedno večje. Primanjkljaj na trgu v letu 2011 bo po vsej verjetnosti povzročil rast cene in sedanjih 812 ameriških dolarjev za unčo na 900 dolarjev. Za naložbenike je dobava v palicah in kovancih zelo omejena.