DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, marec 2011

Originalno GFMS poročilo za zlato, srebro, paladij in platino za marec 2011 je dostopno med plačljivimi vsebinami TUKAJ.

ZLATO

Nestabilne politične razmere v svetu v zadnjih dveh mesecih so povzročile večje povpraševanje po naložbah v zlato in srebro, predvsem na Bližnjem in Daljnem vzhodu. V Indiji se je povpraševanje po zlatu upočasnilo.

Ben Shalom Bernanke, predsednik uprave ameriške FED, pravi, da inflacija ne bo naraščala, ravno nasprotno, FED bo naredil vse, da bo denarne tokove nadziral. GFMS kljub tej izjavi ne spreminja stališč in napovedi glede gibanja cen plemenitih kovin. Naraščajoča inflacija je na Kitajskem in drugih državah Daljnega vzhoda (Tajska, Indonezija, Vietnam) ter Indiji in državah, kjer tradicionalno kupujejo zlato, v preteklih mesecih že povzročila povečano povpraševanje po tej kovini. Prvič se omenja, da bi lahko s časom zaznali pomanjkanje kovin na trgu, vendar so za zdaj manjše le kapacitete rafinerij.

Še vedno obstaja velika verjetnost nestabilnih cen plemenitih kovin, saj so podvržene stalnim špekulacijam na borzah. V ZDA se je v zadnjih dveh mesecih upočasnil nakup zlatih kovancev Ameriški Orel, kar lahko pomeni, da je cena dokaj visoka za nakupe. Vendar lahko pričakujemo še v tem mesecu rast cene na 1.500 ameriških dolarjev za trojsko unčo.
Na Šanghajski borzi dnevno trgujejo v povprečju z 10,7 tonami fizičnega zlata. V primerjavi s preteklim letom to pomeni 39 odstotno rast. Vsekakor je rast lahko posledica vse višje inflacije – letošnja uradna rast cen na Kitajskem je 4,7 odstotna. Hkrati banke vse bolj reklamirajo naložbe v zlato. Turčija pa je država, ki v zadnjem obdobju kontinuirano uvaža največ zlata.

ETF skladi so v februarju in marcu beležili zaloge zlata v višini 2.120 ton. V zadnjih osmih tednih je bilo prodano 100 ton zlata, kar je povzročilo tudi padec cene zlata na borzah. Največje monetarne rezerve imajo še vedno ZDA z 8.134 tonami zlata, sledijo Nemčija z 3.401 tonami, Italija 2.452, Francija 2.435 in Kitajska 1.054.
Letos  GFMS ne pričakuje prodaje zlata s strani uradnega sektorja, centralne banke. Rudniki bodo na trg poslali okoli 2.724 tone zlata, to je 80 ton več kot lani, hkrati pričakujejo večji odkup starega zlata, kar bo predstavljalo 1.779 ton odkupa oziroma 135 ton več kot lani.

Pomembna novica v mesecu februarju s strani investicijske banke J. P. Morgan je bila, da sprejema zlato za zavarovanje kreditov, saj ima veliko klientov v bilančni shemi zlato kot zavarovanje premoženja proti inflaciji.

SREBRO

Srebro je doseglo v začetku marca najvišjo ceno v zadnjih 31 letih. Trgovalo se je pri 36 ameriških dolarjih za trojsko unčo. Razmerje med zlatom in srebrom (gold:silver ratio) je okoli 40:1, kar je najnižje razmerje od februarja 1998. Trenutno je čutiti evforijo na trgu srebra, zato je potrebno čakati na dobavo, saj kovnice ne zmorejo obdelati dovolj naročil. Inflacija v Indiji je previsoka, okoli 8 odstotkov na letni ravni, zato skoraj ni pričakovati, da bo povečevala nakupe srebra in zlata. Sezona porok in naložb je v Indiji mimo. Letos bodo rudniki predvidoma poslali na trg 24.750 ton srebra ali 1.770 ton več kot lansko leto. Odkupilo se bo približno enako količino starega srebra, to je 5.478 ton, ki bo šel v predelavo. Ponudba in povpraševanje se bosta ob koncu leta 2011 uskladila nekje pri 31.783 tonah.

Po drugi strani, na Kitajskem povpraševanje po srebru strmo narašča. Poraba v industriji je vse večja. Trgovanje z zlatom je za investitorje novejše, saj nimajo tradicije. To pomeni, da bo trg naložb vse bolj zanimiv in v porastu.

Angleška The Royal Mint je v letu 2010 prodala 12 ton srebra v obliki kovancev. Prodaja je povečana tudi zaradi izdaje kovancev Olimpijskih iger v Londonu leta 2012.
V začetku marca so imeli ETF skladi skupaj 14.560 ton srebra, kar predstavlja sedem
mesečno svetovno proizvodnjo. Na trgu srebra smo priča dokaj stresnemu trgovanju, saj je trg zelo spremenljiv, hkrati so na COMEX profesionalni investitorji v maju stavili 50 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

PLATINA IN PALADIJ

V februarju je zaradi izredno velike prodaje s strani špekulantov cena obeh kovin na trgu močno padla. Borzna cena platine 42,15 €/g (5. 1. 2011) za trojsko unčo je padla na 39,75 €/g (28. 3. 2011). Borzna cena paladija 39,75 €/g (5. 1. 2011) pa na 17,14 €/g (28. 3. 2011).

V Južni Afriki pridobijo 60 odstotkov platine. Eskom je napovedal letošnje neredne dobave platine na trg. Razlog temu so neredne dobave električne energije. Platina je kovina v pričakovanju, kar pomeni, da se bodo napovedi o višji ceni dolgoročnim investitorjem po vsej verjetnosti uresničile. Anglo Platinum in Impala Platinum sta napovedala rast stroškov pridobivanja platine za štiri odstotke na trojsko unčo. Hkrati se srečujeta s problemi pri varovanju rudarjev, saj platino pridobivajo na izjemnih globinah.

Ob povišani ceni paladija v mesecu februarju je ruska vlada nepričakovano prodala določeno količino paladija, zato tudi nenaden padec cene na borzi.

GFMS kljub vsem pretresom na borzi pričakuje za 7 odstotkov večje povpraševanje po obeh kovinah predvsem v avtomobilski industriji. General Motors je v letu 2010 povečal proizvodnjo vozil za 46 odstotkov v primerjavi s preteklim letom. Kitajska vse več povprašuje po paladiju, a še vedno manj kot EU in ZDA. Cene, ki jih GFMS na borzi v letošnjem letu pričakuje so 1.900 ameriških dolarjev za platino, in 1.000 ameriških dolarjev za trojsko unčo paladija. 

PRIPOROČILO NALOŽBENIKOM

Glede na to, da ekonomisti vidijo vrednost nafte pri 150 ameriških dolarjih za sodček in priporočajo varčevanje v kanadskih in avstralskih dolarjih ter švicarskih frankih, lahko dodamo, da še naprej priporočamo naložbe v likvidno zlato. Kot drugo, so še vedno zanimive ostale plemenite kovine, predvsem za gospodarske družbe z namenom odbitka vstopnega DDV. Rast vrednosti plemenitih kovin po uradnih podatkih GFMS lahko pričakujemo ob koncu leta; vmesno obdobje bo spremenljivo.