DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, februar 2012

Zlato

Leto 2011 se je zaključilo z vrednostjo zlata v višini 1.574,5 ameriških dolarjev za eno trojsko unčo. Ta se je kasneje v januarju 2012 povzpela na 1.744 ameriških dolarjev, kar pomeni 10,8 odstotno povišanje cene v prvem mesecu letošnjega leta. Dvig cene lahko pripišemo delno slabitvi ameriškega dolarja, delno pa dodatnemu upadu zaupanja  v stabilnost gospodarstva in s tem povečanju povpraševanja po zlatih naložbah.  Povišanje cene spodbuja tudi slabšanje ekonomskih kazalnikov Združenih držav Amerike. Prav tako  je v začetku leta bonitetna agencija Standard & Poor znižala bonitetne ocene devetim državam članicam Evropske unije. Naložbe v zlato za vlagatelje pomenijo učinkovito  zavarovanje pred različnimi makroekonomskimi tveganji, kot so tečajna nihanja in inflacija. Začetek leta je zaznamovan z večjimi nihanji cene zlata, tudi do 40 ameriških dolarjev na dnevnem nivoju za trojsko unčo.

Na podlagi raziskav inštituta GFMS je za leto 2012 predvideno nadaljnje večanje investicij v zlato – razlog bo predvsem zavarovanje pred tečajnim in inflacijskim tveganjem. Nedavno nazaj je FOMC (Federal Open Market Comittee) ponovno napovedal  zelo nizke obrestne mere vsaj do leta 2014, kar potrjuje napovedi o povečanih naložbah v letošnjem letu in nadalje spodbuja povpraševanje ter s tem ceno zlata. Rast cene zlata bo v tem letu med drugim odvisna od:

•             večjega povpraševanja po zlatu,

•             nizkih obrestnih mer tako v ZDA kot tudi v Evropi,

•             večanje likvidnosti v finančnem sistemu,

•             inflacijskih pritiskov (tudi na Kitajskem),

•             tečajnih nihanj in negotovosti glede prihodnosti evra,

•             možnosti kreditnega krča v evrositemu in nestabilnosti evroobmočja.

Od začetka leta kitajski trg zlata beleži rast naložb, investitorji na Kitajskem pa se želijo predvsem zaščititi pred rastočo inflacijo. Trgovanje s fizičnim zlatom na Shanghai Gold Exchange (SGE) se je v januarju povečalo na 295 ton, za kar je bil razlog tudi bližajoče se Kitajsko novo leto. To bo letos minilo v znamenju zmaja. SGE je v januarju beležil povprečno dnevno trgovanje v višini 12,5 ton, ki je doseglo vrhunec v dneh okoli kitajskega novega leta (23.1.2012). Indijski trg je nekoliko bolj zadržan glede naložb v zlato. Indijska vlada je v začetku leta tudi uvedla davek v višini 2 odstotka na zlato in 6 odstotkov na srebro. Prav tako se je povečal davek na uvoz zlata v državo.

V januarju je bilo prodanih 127.000 trojskih unč zlatih kovancev Ameriški orel (4 tone) v vrednosti 210 milijonov dolarjev. Vrednost prodanih kovancev ni bila tako visoka že od januarja 2011. Kljub temu da je bilo prodanih 6.500 kovancev manj v primerjavi z januarjem 2011, je zaradi višje borzne cene skupna vrednost višja za 15 odstotkov. Prodaja srebrnih kovancev Ameriški orel je bila v januarju 6,1 milijona trojskih unč (190 ton), kar je 5 odstotkov manj v primerjavi z januarjem 2011. Cena srebra se je v januarju povečala za 19,2 odstotka v ameriških dolarjih, kar je med drugim posledica večjih investicij v srebro v obliki naložbenih certifikatov, ki jih je v januarju beležil Comex. Kitajska in Indija sta s skupno 30 odstotnim tržnim deležem največji porabnici srebra na svetu.

Platina

Cena platine je v januarju beležila trend rasti (15,5 odstotka) predvsem zaradi zaskrbljujočih razmer zagotavljanja novih zalog iz Južne Afrike, ki trenutno predstavljajo 59 odstotkov celotnih svetovnih zalog platine. Kljub temu da je trg platine v presežku in kljub velikim obstoječim zalogam, lahko pride do zmanšanja ponudbe platine. Trg z zanimanjem opazuje razvoj dogodkov v Južni Afriki, kot so stavke v rudniku Impala, težavno situacijo podjetja Eskom, ki dobavlja 95 odstotkov celotne porabljene električne energije v Južni Afriki in prekinitev dela v rudnikih tudi do enega tedna. Cena platine odraža na vseh teh dejavnikih in še na mnogih drugih.  Rastoče cene zlata v letu 2012 bodo za seboj najverjetneje potegnile tudi vrednost platine, ki lahko doseže 1.790 ameriških za trojsko unčo. Kot napoveduje GFMS pa cena platine kljub rasti v tem letu po vsej verjetnosti ne bo presegla cene zlata, kar bo najverjetneje nadaljna vzpodbuda za povečanje povpraševanja po nakitu in naložbah predvsem na Kitajskem.

Paladij

Avtomobilski sektor je največji porabnik paladija in predstavlja 63 odstotkov celotnega povpraševanja po paladiju ter 43 odstotnega povpraševanja po platini. Od tega predstavlja 25 odstotkov povpraševanja po paladiju Evropa, 23 Severna Amerika in 21 Kitajska. Največ platine pa porabi avtomobilski sektor v Evropi, in sicer 45 odstotkov, v Severni Ameriki  15 in na Kitajskem 7.

Svetovne zaloge paladija so še vedno odvisne predvsem od Rusije, kjer so prodaje njihovih zalog nenačrtovane. Trg paladija je v primanjkljaju, povpraševanje in njegova cena pa se počasi in vztrajno povečujeta že od septembra 2011. Razlog je v večji prodaji avtomobilov v severni Ameriki in v pozitivnih napovedi za avtomobilski sektor na Kitajskem. Po najbolj optimističnih napovedih bi cena paladija za trojsko unčo v tretjem četrtletju leta 2012 lahko dosegla tudi več kot 850 ameriških dolarjev.

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

Povzetek pripravila: Špela Poljak