DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, avgust 2011

Zlato, švicarski frank in kitajski jen so bili v juliju in avgustu varna naložba večini evropejcev. Cena kilograma zlata na borzi je v roku enega leta (v evrih) narasla za 30,40 odstotkov (zadnji mesec 9,2 odstotka) in s tem dosegla zgodovinsko najvišjo ceno v vseh glavnih svetovnih valutah. Glavni vzroki rasti cene v zadnjih dveh tednih so odločitev ZDA o znižanju obrestnih mer, odločitev Evropske centralne banke o povečani količini denarja v obtoku za posamezne države v okviru EU ter znižanje ocene ZDA na AA+ (5. avgusta  s strain agencije Standard & Poor). Hkrati se je povečala kriza na obvezniškem trgu, kar je bolj zaskrbljujoče od krize na delniškem trgu! K povečanju cene zlata je v začetku avgusta pripomogla tudi Južna Koreja z novico, da je v zadnjih dveh mesecih kupila 25 ton zlata.

Na osnovi zadnjega poročila GFMS za mesec avgust  2011, ki je v celoti dosegljiv TUKAJ (plačljiva vsebina), lahko zaključimo, da je na ceno zlata vplivala predvsem politika.  Fizični nakupi dejansko niso imeli vpliva na zvišanje cene zlata v tako kratkem obdobju, le dveh tednov.

Raziskovalni inštitut GFMS pričakuje korekcijo in kratkoročno umiritev trga zlata.

Po drugi strani naložbeniki nimamo veliko drugih možnosti varnega zatočišča za svoje prihranke. Inflacijski pritiski bodo v prihajajočih mesecih visoki, zato pričakujemo, da bo zlato še pridobivalo na vrednosti, tudi v letu 2012. Tako ocenjuje GFMS v najnovejšem, triletnem poročilu o gibanju zlata.

Vsekakor bodo v okviru trgovanja obstajale možnosti, da naložbeniki realizirajo svoje zaslužke pri prodaji zlatega portfelja, vendar to priporočamo samo tistim, željni rizičnega trgovanja.

Zlata je na trgu še dovolj! V zaostanku z dobavo so kovnice, saj v kratkem roku preprosto ne uspejo realizirati vseh naročil. V Sloveniji se je povpraševanje po zlatu v skladu s spremenljivimi razmerami na svetovnih trgih povečalo. Naložbenikom svetujemo premišljene nakupe, predvsem pri korekcijah cene.

Poznane razmere na svetovnem finančnem področju in nepredvidljivi politični dogodki bodo v naslednjih mesecih pripomogli k dodatnim nihanjem trga. Tovrstni svetovni dogodki žal nimajo stika z realnim fizičnim trgom zlata, zato bo v prihodnjih mesecih na vprašanje, kdaj kupiti zlato, nemogoče odgovoriti.

Irena Moro