DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Aktualno o trgovanju

Na področju trgovanja s plemenitimi kovinami je družba Moro glede na javno dostopne podatke edina v Sloveniji, kjer ima kupec možnost, da se v trenutku naročila sam seznani s trenutno borzno ceno in opravi naročilo preko varne spletne trgovine.

V okviru spremembe zakona o uporabi metričnih enot v EU se trenutne borzne vrednosti plemenitih kovin na naši spletni strani zapisujejo v gramih, in ne več v unčah. Osnovna enota za trgovanje na borzi še naprej ostaja trojaška unča (31,1035g). Izračuni so izdelani na štiri decimalke natančno za gram čiste plemenite kovine. Podatki za vrednosti EUR/USD, zlato, srebro, platino in paladij se prenašajo neposredno iz borze.

Zlato – palice

Odkupne in prodajne cene za zlate palice so izračunane na osnovi borzne cene in ponudbe ter povpraševanja. Cene veljajo za palice kovnic, ki jih zastopamo: Argor Heraeus SA iz Švice in Münze Österreich iz Avstrije, z blagovno znamko Melter Assayer. Palice obeh kovnic imajo status Good Delivery! Na seznamu jih najdete pod Švico, saj so v tej državi kovane, ulivane. Vsaka palica je označena s serijsko številko, kar je osnova trgovanja v švicarskih bankah. Lahko rečem, da je to najvišji standard trgovanja, gledano s strani zaščite trgovca oziroma banke na eni in potrošnika na drugi strani. Serijska številka na zlati palici je v večini držav EU tudi osnova v pogodbah za pridobitev bančnega posojila.

Zlato – kovanci

V Sloveniji preko naše družbe največ trgujemo z zlatimi kovanci Dunajski filharmonik, ki jih avstrijska kovnica kuje 20 let. Zgodovinsko so na našem področju najbolj poznani še Dukati, Krone, Florini in Vreneli, zato se je trgovanje s temi kovanci v zadnjem letu izredno povečalo. Po trenutni borzni ceni odkupujemo vse redne naložbene kovance, ki so na seznamu EU in so kovani po letu 1800. Prodajna cena za nakup je izračunana na osnovi borzne cene in povečana za 3 odstotke. To pomeni, da je nakup zlata v teh kovancih zaenkrat za naložbenika cenovno najugodnejši.

Srebro, platina in paladij – palice in kovanci

V Sloveniji so palice in kovanci iz srebra, platine in paladija obdavčeni z enotno stopnjo 20 odstotnega DDV. Odkupne cene so borzne cene, s tem da želimo naložbenike informirati, da srebrne palice, ki so čistine 999,5/1000 v večini evropskih držav odkupujejo tudi od 5 do 15 odstotkov pod borzno ceno!

Kar nekaj držav sveta izdaja naložbene srebrne kovance, mase 31,1035 g (unča). Najugodnejši je nakup srebrnikov Dunajski filharmonik, katerih zastopnik smo v Sloveniji.

Platina in paladij sta kovini, ki se precej uporabljata v avtomobilski industriji. Palice, posebno pa kovanci, so naložbenikom vse težje dostopni. Razlog je v kovnicah, saj le-te špekulirajo glede na rast cene relativno nizkega letnega izkopa (cca. 300 ton na leto tako paladija kot platine) in sorazmerno visoke porabe predvsem na Kitajskem in v Indiji.

Kot prvi na slovenskem trgu se zavedamo odgovornosti, ko priporočamo zlato za dolgoročno zavarovanje premoženja. Moje osebno mnenje je, da smo še vedno premalo poučeni o zlatu kot naložbi, saj se glede na poglabljanje svetovne krize v Sloveniji v povprečju kupuje manj zlata kot v sosednji Avstriji in Nemčiji. V Nemčiji so recimo v prvih mesecih leta samo zasebni vlagatelji kupili 79 ton zlata (okoli 20 ton leta 2008). Premalo je tistih, ki resnično poznajo trgovanje z zlatom, zato se v javnosti še vedno pojavljajo izjave o vprašljivosti nakupa te kovine predvsem tistih, ki imajo interes, da prodajajo druge oblike naložbe. V svetu se je tako razmišljanje že spremenilo, pri nas se še bo.

Irena Moro, direktorica družbe Moro