DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

AKTUALNO: GFMS optimistično o trgu zlata

Gold Survey 2008, o katerem smo že pisali, organizira GFMS, ki deluje v okviru Svetovnega zlatega sveta, neprofitnega združenja za spremljanje svetovnih rezerv zlata na trgu, in edini javno objavlja rezultate analiz. V Londonu je GFMS pred dnevi svoje raziskave objavil na 120 straneh. Gre za zelo natančno zbrane podatke o povpraševanju in ponudbi zlata vseh sektorjev. Na eni strani nastopajo kot ponudniki rudniki zlata, ki so leta 2007 nakopali 2.476 ton zlata. Uradni sektor ponudnikov predstavljajo centralne banke, ki so v lanskem letu na trg plasirale 481 ton zlata namesto po washingtonskem sporazumu določeno kvoto 500 ton, ter lomljeno zlato 956 ton, torej je bilo skupaj ponudbe za 3.912 ton zlata. Na drugi strani zasledimo povpraševanje, in sicer na področju nakita se je porabilo 3.072 toni zlata, za naložbe pa 830 ton. Analiza je izdelana pri ceni 695,39 dolarjev za unčo.

Pričakovanja v letu 2008 so vsekakor povečanje nakupa zlata v fizični obliki s strani naložbenikov in na drugi strani pričakovana zmanjšana poraba zlata za izdelavo nakita pod 2.000 ton, lahko tudi na 500 ton, saj je cena za ta sektor previsoka.

Povečano povpraševanje s strani naložbenikov

Napovedana svetovna kriza na trgu kapitala, nizka gospodarska rast v ZDA in posledično v Evropi, visoka inflacija ter trend padanja vrednosti ameriškega dolarja bo povzročila povečanje povpraševanja s strani naložbenikov po fizičnem zlatu v naslednjih šestih mesecih, enak trend se pričakuje v letu 2009. in moram povdariti ne glede na borzno ceno zlata.

V neformalnem pogovoru z direktorjem GFMS, Philipom Klapwijkom in drugimi, smo enotnega mnenja, da cena zlata za naložbenike niti ni toliko pomembna, saj je bolj pomemben vidik, da bodo naložbeniki prepoznali priložnost, da zavarujejo svoje premoženje z zlatom. Rast cene je glede na turbolentni trg zelo težko napovedati, po vsej verjetnosti pa bo zaznana v sredini tega leta, tako Philip Klapwijk.

Kitajska prevzela vodilno vlogo

Kitajska je prevzela južni Afriki vodilno vlogo pri izkopih zlata. V letu 2007 GFMS piše o izrednem povečanem povpraševanju po zlatu za izdelavo nakita na Kitajskem. V primerjavi z letom 2006 je povpraševanje naraslo za 21 odstotkov, to je na 297 ton. Tako je Kitajska postala druga, takoj za ZDA, povpraševalka po zlatu za nakit. Hkrati se pričakuje povečan nakup zlata za izdelavo zlatih kovancev in medalj, ki jih izdelujejo za prihajajoče olimpijske igre.

Zlata bo na trgu vse manj

Glede na to, da je Slovenija majhno tržišče za zlato, lahko izdam pomisleke in zaskrbljenost vodstva GFMS in LBMA, da se lahko zgodi, in obstaja velika verjetnost, da bo zlata za naložbenike v obliki palic in kovancev na trgu začelo primanjkovati, saj kovnice ne bodo dobile dovolj zlata za predelavo. Švicarske kovnice (med njimi tudi Argor Heraeus, katero zastopamo v Sloveniji) so v lanskem letu, za primerjavo izvozile za 100 ton več zlatih palic kot leto prej.

GFMS v Gold Survey tudi opozarja na veliko previdnost pri nakupu zlatih kovancev iz druge roke, saj se je na trgu pojavilo neverjetno veliko ponarejenih kovancev in medalj. Zato priporočam, da naložbeniki kupujejo zlato pri uradno certificiranih trgovcih, posebna pozornost pa gre palicam, saj morajo biti označene s popolnim certifikatom.

Irena Moro