DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Poročilo Moro na temo svetovnih trendov na področju trga zlata – Dubai Precious Metals 2016

IMG_20160411_130809

Na konferenci Dubai Precious Metals 2016 smo v treh dneh lahko slišali nekaj zanimivih diskusij na temo trenutnih svetovnih trendov na področju trga zlata in tehnoloških trendov na tem področju.

Diego Parrilla, soavtor prodajne uspešnice The Energy World is Flat, je v predavanju Gold Perfect Storm, odlično opisal trenutne finančne razmere v svetu in pomembno vlogo, ki jo ima pri tem zlato. “Dejstvo je, da se nahajamo v obdobju deflacije, negativnih obrestnih mer, ekstremno visokih dolgov in negotovosti. Centralne banke si z različnimi ukrepi dejansko le kupujejo čas, medtem ko so potrebne strukturne spremembe, ki so v domeni vlad. Obenem trgi ne odražajo realnega stanja oziroma ravnotežja med ponudbo in povpraševanjem. Vse skupaj pa nakazuje na ekstremno rast cene zlata v prihodnosti.” Predavatelj ni izključil niti možnosti nastanka balona na obvezniškem trgu, ki ga lahko povzročijo negativne obrestne mere.

Na konferenci je bil večkrat poudarjen vidik odgovornega, nekonfliktnega pridobivanja zlata. Tukaj je bila izpostavljena predvsem proizvodnja zlata v Afriki. V Kongu se izkoplje 10 odstotkov vsega zlata. Od tega je kar 98 odstotkov pridobljenega ilegalno.

IMG_20160412_100615 IMG_20160411_104058

Tony Dobra, direktor podjetja Baird & Co., pravi, da center trgovanja s fizičnim zlatom ostaja London (preko OTC trga). Vendar pa je prehod zlata iz zahoda na vzhod neizogiben. Kajti, s kar 40 odstotki zlata se trguje preko Dubaja, in samo v lanskem letu se je trgovanje povečalo za 14 odstotkov. Slišali smo lahko tudi podatek, da se na azijskem trgu trguje predvsem z zlatimi palicami čistine 995 in 999, medtem ko v Evropi prevladuje čistina 999.9. Kljub močnemu azijskemu trgu, je 71 odstotkov prisotnih na konferenci mnenja, da zaenkrat London in New York ostajata vodilna na področju trgovanja z investicijskim zlatom.

Azija je pomemben trg na področju tako povpraševanja kot ponudbe. Od tam namreč prihaja kar 33 odstotkov vsega povpraševanja. V letu 2015 je bilo 88 odstotkov zlata švicarskega izvora prodanih na Kitajsko.

Centralne banke so lansko leto ponovno kupile ogromne količine zlata, predvsem iz Kitajske in Rusije, je povedal Phillip Newman, direktor Metals Focus.

Morda le še sklepna misel, ki je bila skupni imenovalec vseh prisotnih predavateljev, cena zlata naj bi v naslednjih treh letih dosegala bistveno višje cene od trenutnih. Zato morda le še priporočilo, vsak posameznik naj bi imel od 5 do 10 odstotkov fizičnega zlata v svojem portfelju, saj bo s tem ne le ohranil vrednost svojega premoženja, ampak ga na dolgi rok tudi oplemenitil.