DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

MESEC ZLATNIKA KITAJSKI PANDA

V družbi Moro uvajamo novost. Vsak mesec bomo predstavili kovanec izbrane svetovne kovnice. V tem času bo nekaj kovancev različnih mas na voljo po nižji ceni. Mesečni izbor začenjamo s kovancem Kitajski panda, ki je v letošnjem letu posebno priljubljen med zbiratelji, saj mineva 30 let od njegove prve izdaje.

Naložbeni zlatniki Kitajski panda
31,134 g, Zlati Kitajski panda / China Panda Gold Coin
15,57 g, Zlati Kitajski panda / China Panda Gold Coin
7,7783 g, Zlati Kitajski panda / China Panda Gold Coin
3,113 g, Zlati Kitajski panda / China Panda Gold Coin
1,5556 g, Zlati Kitajski panda / China Panda Gold Coin
31,1035 g, Srebrni Kitajski panda / Chinese Panda Silver Coin

Zelo redki naložbeni zlatniki Kitajski panda numizmatične vrednosti
Jubilejni Zlati Kitajski panda 30 let-5 OZ / 30 anniversary of Chinese gold panda / 30 Jahre Gold Panda
Jubilejni Zlati Kitajski panda 30 let-1 OZ / 30 anniversary of Chinese gold panda / 30 Jahre Gold Panda

in drugi (nakup lahko opravite TUKAJ)

Nakup po ugodnih cenah lahko opravite do 15. oktobra s klikom na izbrani kovanec.

 

30. let zlatnika Kitajski panda

V letošnjem letu, ob 30. obletnici izdaje prvega kovanca Kitajski panda, so nekatere izdaje zlatnikov poleg naložbene pridobile enormne zbirateljske vrednosti na svetovnih trgih.
Razlog je vse večja mednarodna gospodarska vloga Kitajske v svetu in hkrati relativno malo teh kovancev na evropskem trgu. Prve kovance s podobo pande – kitajskega narodnega simbola – so izdali leta 1982 v velikostih 1, ½, ¼ in 1/10  trojske unče ter čistine zlata 999/1000. Leta 1983 so začeli kovati tudi kovance mase 1/20 trojske unče.

Kitajska People´s Bank of China je 30. marca 2012 izdala jubilejne kovance Kitajski panda in s tem obeležila 30. obletnico njihovega kovanja. Kovanec lahko kupite TUKAJ.

V družbi Moro trgujemo z naložbenimi zlatniki Kitajski panda mas 1, ½, ¼, 1/10 in 1/20 unče ter srebrniki mas 1 in 5 unč ter 1 kg. Prvi srebniki so bili kovani leta 1983. Čistina srebrnikov je 999/1000. Leta 2010 so v obtok poslali le 4.000 kilogramskih srebrnih pand Ceno vseh lahko spremljate na naši spletni strani. Gre za naložbene kovance  kot so Dunajski filharmoniki, Ameriški orel, Kanadski javorjev list in drugi.

Letos so v prodaji tudi jubilejni zlatniki, zanimivi predvsem za zbiratelje, saj so kovani v nizkih nakladah. Nekaj, objavljenih na numizmatičnem ceniku družbe Moro, še lahko kupite. Zlatnikov mase 1 trojska unča je na trgu 30.000, mase 5 unč 3.000 in mase 1/10 unče 100.000.  Zbiratelji na trgu iščejo tudi prve zlatnike iz leta 1982. Izdanih je bilo namreč samo 13.532 zlatih kovancev mase trojske unče, 13.391 mase ½ unče, 42.243 mase ¼ unče in 77.598 mase 1/10 unče, zato njihova cena na svetovnem trgu vsako leto dosega vse višje vrednosti.

Jubilejni Zlati Kitajski panda 30 let- set s srebrnikom. Set je RAZPRODAN. Več informacija najdete TUKAJ.

Jubilejni kovanci Kitajski panda so izdelani v proof (angleško proof, nemško polierte Platte, oznaka PP) tehniki, kar pomeni, da je relief na kovancu posebno obdelan. Nekatere površine so polirane, nekatere matirane, to pa daje kovancu poseben vizualni učinek.

Jubilejni Zlati Kitajski panda 30 let -5 unč. Kovanec lahko kupite TUKAJ.

Vsako leto se podoba pande na kovancu zamenja (izjema sta leti 2001 in 2002). Na hrbtni strani pa ostaja podoba Molitvene dvorane v Nebeškem templju v Pekingu, ki je višek arhitekturne umetnosti dinastije Ming. Na kovancu najdemo še napis “Zhonghua Renmin Gongheguo”, kar pomeni Ljudska Republika Kitajska (People´s Republic of China) in leto izdelave. Srebrni kovanci so enake podobe kot zlati.

Nominalne vrednosti zlatnikov od leta 1983 do 2000 so bile 100, 50, 25, 10 in 5 Yuanov, od leta 2000 naprej pa 500, 200, 100, 50 in 25 Yuanov.

Zlatnike Kitajski panda izdaja kitajska državna banka People´s Bank of China, kujejo pa jih različne kovnice (Shangai, Shenyang, Shenzen, Beijing), ki so del korporacije CGCC – China Gold Coin Corporation.

 

Kitajska in zlato

Po zadnjih podatkih londonskega World Gold Council je Kitajska trenutno na šestem mestu med državami z največjimi zalogami monetarnega zlata. Premore 1.054,1 tone zlata, kar predstavlja 1,6 odstotkov državnih rezerv, in hkrati pomeni, da se v zlato lahko pretvori še veliko denarja. S številom prebivalstva čez milijardo, človeku ni potrebno biti genij, da si približno predstavlja prihodnost.

Kitajska je nedolgo nazaj sprostila trg zlata (pred tem je bilo lastništvo plemenitih kovin prepovedano). V praksi to pomeni, da je centralna banka v Pekingu izdala dovoljenje večjim bankam v državi za trgovanje s plemenitimi kovinami, država pa je pozvala ljudi k množičnem investiranju. Kajti, znebiti se želijo velikih količin ameriških dolarjev in posledično z njimi kupujejo industrijske surovine, tudi zlato.

Zgodovinsko gledano, so Kitajci varčen narod. Srednji razred prebivalstva se povečuje in krepi, prav tako njihovi prihodki. Zdaj imajo priložnost in denar ter kupujejo vse, tudi naložbene kovance.

 

LBMA novembra v Hong Kongu

Predstavniki družbe Moro smo tudi letos edini iz Slovenije vabljeni na tradicionalni LBMA forum trgovanja s surovinami 2012, ki bo potekal novembra v Hong Kongu. Poudarek  bo na aktualnem dogajanju na trgu zlata na Kitajskem, v Aziji.

 

Avtorica: Anja Babij