DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Nov srebnik serije Jezik cvetja s podobo ognjiča

»Obračam glavo in uživam na soncu, medtem ko potuje po nebu, in prav tako uživaj tudi ti v življenju« je sporočilo blagodejne cvetlice, ognjiča, ki krasi srebrnik, tretjega v seriji Jezik cvetja. Njegova vesela oranžna, topla rdeča ali zlato rumena barva razveseli srce. Ognjič je nezahteven, lep in ima zdravilen učinek. V seriji Jezik cvetja predstavlja optimizem in vedrino, pomaga premagovati težke situacije in ovire.

Kovnica: Austrian Mint
Leto kovanja:2022
Čistina:  925 / 1000
Mera kovanca (premer): 32 mm
Valuta:  10 EUR
Vsebnost srebra: 15.56 g (0,5 oz)
Masa: 16.82 g
Naklada: 
30 000

 

Sprednja stran kovanca prikazuje mlado žensko z zaprtimi očmi in cvetjem v laseh, ki uživa v vonju ognjiča. Poleg okrasne stranske podobe ognjiča, ki je natisnjena v barvah, je na hrbtni strani kovanca upodobljen ognjič, narejen z odtisom pravih rož.

V latinščini je ognjič Calendula officinalis in izhaja iz besede kalende, ki pomeni prvi dan v mesecu. Rimljani so verjeli, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Cvetove so uporabljali kot barvilo, namesto dragega žafrana. Še danes ga imenujemo žafran za reveže.

Angleško ime za ognjič Marigold izvira iz poimenovanja Mary’s gold (Marijino zlato). Kristjani so pogosto k Marijinemu oltarju prinašali cvetove ognjiča kot simbol zlata na praznik oznanjenja, ki sovpada z materinskim dnevom 25. marca.

Ognjič so v starem Egiptu uporabljali za pomlajevanje, v srednjem veku pa so pod postelje polagali spletene ognjičeve vence. Ti naj bi varovali med spanjem in uresničevali sanje.

Naše babice so ga imenovale vremenar, saj naj bi napovedoval vreme. Če so listi ognjiča po osmi uri zjutraj še vedno zaprti, naj bi to pomenilo, da bo deževalo.

Cvetovi ognjiča vsebujejo učinkovine, ki imajo protivnetne, protimikrobne in antiseptične lastnosti. Pravzaprav je le malo rastlin tako vsestranskih in učinkovitih pri zdravljenju številnih bolezni. Izvlečke cvetov ognjiča najdemo v mazilih, kremah, tinkturah …

Pretekle izdaje:

16.82 g srebrnik Jezik cvetja, Vrtnica 2021
16.82 g srebrnik Jezik cvetja, Regrat 2022