16,82 g Jezik cvetja, Ognjič 2022

Serija Jezik cvetja oživlja starodavne navade in pomen, kulturo ter lastnosti sedmih znanih cvetov.

Več podatkov

Nov

58,00 €




Obvesti me, ko pade cena

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja

2022

Čistina 925 / 1000
Mera kovanca (premer) 32 mm
Oznaka valute 10 EUR
Vsebnost srebra 15.56 g (0,5 oz)
Masa    16.82 g
Naklada 30 000

V seriji se bodo zvrstile podobe vrtnice, regrata, ognjiča, spominčice, kamilice, potonike in vijolice.

Pretekle izdaje:

16.82 g srebrnik Jezik cvetja, Vrtnica 2021
16.82 g srebrnik Jezik cvetja, Regrat 2022


»Obračam glavo in uživam na soncu, medtem ko potuje po nebu, in prav tako uživaj tudi ti v življenju« je sporočilo blagodejne cvetlice, ognjiča, ki krasi srebrnik, tretjega v seriji Jezik cvetja. Njegova vesela oranžna, topla rdeča ali zlato rumena barva razveseli srce. Ognjič je nezahteven, lep in ima zdravilen učinek. V seriji Jezik cvetja predstavlja optimizem in vedrino, pomaga premagovati težke situacije in ovire.

 V latinščini je ognjič Calendula officinalis in izhaja iz besede kalende, ki pomeni prvi dan v mesecu. Rimljani so verjeli, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Cvetove so uporabljali kot barvilo, namesto dragega žafrana. Še danes ga imenujemo žafran za reveže.

 Angleško ime za ognjič Marigold izvira iz poimenovanja Mary's gold (Marijino zlato). Kristjani so pogosto k Marijinemu oltarju prinašali cvetove ognjiča kot simbol zlata na praznik oznanjenja, ki sovpada z materinskim dnevom 25. marca.

Ognjič so v starem Egiptu uporabljali za pomlajevanje, v srednjem veku pa so pod postelje polagali spletene ognjičeve vence. Ti naj bi varovali med spanjem in uresničevali sanje.

Naše babice so ga imenovale vremenar, saj naj bi napovedoval vreme. Če so listi ognjiča po osmi uri zjutraj še vedno zaprti, naj bi to pomenilo, da bo deževalo.

Cvetovi ognjiča vsebujejo učinkovine, ki imajo protivnetne, protimikrobne in antiseptične lastnosti. Pravzaprav je le malo rastlin tako vsestranskih in učinkovitih pri zdravljenju številnih bolezni. Izvlečke cvetov ognjiča najdemo v mazilih, kremah, tinkturah …

Sprednja stran kovanca prikazuje mlado žensko z zaprtimi očmi in cvetjem v laseh, ki uživa v vonju ognjiča. Poleg okrasne stranske podobe ognjiča, ki je natisnjena v barvah, je na hrbtni strani kovanca upodobljen ognjič, narejen z odtisom pravih rož. 



Čistina 925/1000
Prevzem Takoj
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint