DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – november 2015

Vir: The Aden Forecast

Finančni trgi in cene niso več odvisni le od tradicionalnih dejavnikov, ampak je pozornost v veliki meri usmerjena na Fed, ECB in predvsem njune ukrepe glede obrestnih mer. Glavno vlogo na prostem trgu so posredno prevzele centralne banke. Fed je napovedal dvig obrestnih mer v decembru in trgi so se na to primerno odzvali (trg plemenitih kovin je v zadnjem mesecu zabeležil manjši padec). Mnogo finančnih analitikov je prepričanih, da smo na pragu nove recesije, poroča The Aden Forecast. Najbolj problematičen je svetovni dolg, ki je za 40 odstotkov višji kot leta 2007, in povečuje deflacijske pritiske. Dolg Kitajske se je s 121 odstotkov BDP v letu 2007 povečal na 282 odstotkov. Kitajska gospodarska rast znaša okoli 7 odstotkov in se še zmeraj uvršča med države z najvišjo rastjo, vendar je ta rast najnižja od začetka finančne krize. Podobna situacija je tudi v državah v razvoju. Te so se v zadnjih letih ugodno zadolževale, da bi ujele korak z gospodarsko rastjo, ki je bila višja od zahodnih držav. Stopnje inflacije se trenutno gibljejo okoli ničle, v določenih državah so negativne. Države v razvoju so v težki situaciji tudi zaradi močnega ameriškega dolarja. Posebej tiste države, ki so se zadolževale v dolarjih, sedaj težje odplačujejo dolgove.

V sredini oktobra je cena zlata dosegla najvišjo raven v zadnjih štirih mesecih – 1.184,25 dolarjev za trojsko unčo, kar je 10 odstotkov več kot avgusta letos. Danes se cena zlata giblje okoli 1.080 dolarjev za trojsko unčo. Cena zlata je pod pritiskom prav zaradi negotovosti glede zvišanja obrestnih mer in krepitve dolarja. Fed je tako ponovno zasenčil veliko povpraševanje po zlatu, zaradi česar bi se cena zlata potencialno lahko krepila. V kolikor bi se Fed odločil zvišati obrestne mere, bodo zgodovinsko gledano te še zmeraj na izjemno nizki ravni večino naslednjega leta. Dober znak za zlato je lahko tudi obrat trenda rasti dolarja, kar bi spodbudilo inflacijo.

World Gold Council poroča, da se je globalno povpraševanje po zlatih naložbenih palicah in kovancih v tretjem četrtletju povečalo za 207 odstotkov. Nakupe je spodbudila nizka cena in ostale nestanovitne razmere v svetu. Velik del povpraševanja prihaja s strani bančnega sektorja. Letošnje povpraševanje Kitajske po zlatu bo, kot kaže, višje kot v rekordnem letu 2013. Razlog je v nihanju kitajskega delniškega trga in nižanju vrednosti juana. Uvoz zlata iz Hong Konga je bil septembra letos najvišji v zadnjih desetih mesecih in bo v zadnjem četrtletju letos predvidoma višji za 25 odstotkov. Na splošno je povpraševanje po fizičnem zlatu v Aziji povečano.

Centralne banke zlato akumulirajo z namenom zmanjšanja izpostavljenosti nihanju dolarja. Kitajska in ruska centralna banka zaloge zlata povečujeta iz meseca v mesec. Ruske zlate rezerve so se v zadnjih štirih letih povečale za 50 odstotkov, kitajske pa v istem obdobju za 57 odstotkov. Evropske centralne banke postopno vračajo v domovino deponirane količine zlata v Veliki Britaniji in ZDA. Indija se je zavzela za popolnoma nov program, ki spodbuja posameznike k deponiranju zlata v bankah. Te naj bi za zlate depozite izplačevale obresti. Ob poteku dogovorjenega obdobja pa bi lahko posameznik prevzel deponirano zlato ali ga prodal in s tem prevzel denarna sredstva. Banke bi imele pravico deponirano zlato prodati ali posoditi zlatarjem, s čimer bi posredno povečale ponudbo zlata na trgu.

Po navedbah analitikov trga zlata lahko preobrat cene zlata oziroma postopna rast nastopi že naslednje leto. Posamezni investitorji in banke imajo trenutno možnost kupiti zlato po ugodni ceni, kar se kaže tudi v povečanem povpraševanju. Večjih padcev trg zlata za enkrat ne pričakuje, zato je toliko bolj pomembno, da investitorji izkoristijo nizko ceno za dodatne nakupe. Cena zlata lahko doseže nove rekordne ravni v naslednjih petih letih.

Gibanje borzne cene zlata v zadnjih 30 dneh, v €/g

zlato

Gibanje borzne cene srebra v zadnjih 30 dneh, v €/g

srebro

Gibanje borzne cene platine v zadnjih 30 dneh, v €/g

platina

Gibanje borzne cene paladija v zadnjih 30 dneh, v €/g

Paladij

 

Prevod: Špela Poljak