DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Prihod motornih letal, drugi srebrnik serije Proti nebu, izide 6. novembra

Nakup že lahko opravite TUKAJ. Dobava po 6. novembru ob predhodnem naročilu.

Serija štirih srebrnikov Proti nebu prikazuje zgodbo o poletih in obdobje od prvih poskusov letenja do današnjega dne. Prihod motornih letal je drugi srebrnik, ki ga bo dunajska kovnica Austrian Mint izdala novembra in je posvečen pionirjema motornega letalstva; Igu Etrichu, ki je leta 1910 s poletom čez severno Avstrijo v dolžini 140 km podrl takratni rekord, in Charlesu Lindberghu, ki je leta 1927 samostojno poletel čez Atlantik.

Ob koncu 19. stoletja, ko so ljudje prenehali izdelovati replike ptičjih kril in dejansko začeli posnemati tehniko ptičjega leta, so se človeške sanje o letu uresničile. V 20. stoletju se je letalstvo razvijalo z neverjetno hitrostjo. Fantazija  je postala resničnost: motorna golobica Iga Etricha je preletela Waldviertel, pokrajino na severnem delu Avstrije. Charles Lindbergh ni bil zgolj sanjač, ampak dejansko prvi, ki je samostojno preletel Atlantik in teta Ju je bila oznaka za nemško transportno letalo.

Igo Etrich je začetne poskuse letenja zasnoval na aerodinamični obliki semen tropske palme, Zanonia Macrocarpa, ki jo najdemo na otoku Java. Proučil je odlične letalne lastnosti semena in jih prenesel na področje letenja. Letalu je dodal še motor z močjo šestdeset konjskih moči in z njim letel od Dunaja do mesta Horn in nazaj.  Charles Lindbergh je letalo poimenoval Spirit of St Louis. Zgradil ga je s finančno pomočjo poslovnežev iz mesta St. Louis v Missouriju. Enoprostorno motorno letalo je bilo prevlečeno s tkanino. Z njim je letel iz Long Islanda v New Yorku do letališča Le Bourget blizu Pariza in postal ikona svetovnega letalstva.

Oblikovalci dunajske kovnice so zgornjo stran srebrnika posvetili prvemu čezatlantskemu poletu brez postanka. Prikazana je zemlja v obliki globusa, kjer sta mesti odhoda in prihoda povezani z lokom in motorno letalo Iga Etricha, imenovano golobica. Na hrbtni strani kovanca je prikazan Junkers 52, ki ima vzdevek teta Ju. Kljub začetnemu dvomu glede plovnosti letala zaradi neprimernega videza so ga pred vojno uporabljali v potniškem prometu v 29 državah.

Tehnični opis srebrnika:
Nominalna vrednost: 20 €
Masa: 22,42 g
Čistina: 925/1000
Premer: 34 mm
Naklada: 30.000 (v PROOF kvaliteti)

Prvi srebrnik v seriji  Proti nebu, Sanje o letenju, 2019

Srebrnike lahko shranite v darilnem retro kovčku za zbirko Proti nebu, kjer je prostor tudi za srebrnik 50. obl. pristanka na luni.

 Za več informacij kliknite …