DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

62,21 g srebrnik LUNIN KOLEDAR – ZAJEC 2023 Izdanih je bilo le 1888 srebrnikov. Kovanec ima zanimiv antični izgled in veliko drobnih detajlov. Prejmete ga v lepi šatulji, zato je primeren tudi kot darilo. Dobra izbira pred velikonočnimi prazniki.

Monetarne rezerve centralnih bank, december 2012

World Gold Council je nedavno objavil najnovejše podatke o monetarnih  rezervah zlata za posamezne države. Podatki obsegajo vrednosti v tonah. Hkrati je izračunan tudi odstotek deleža zalog zlata v skupnem državnem premoženju.  Slovenija je po monetarnih zalogah na 86 mestu s 3,2 tonami zlata, kar predstavlja po izračunih WGC 18,5 odstotkov vseh monetarnih rezerv Slovenije.   Nekatere države stalno povečujejo zaloge monetarnih rezerv. Naj navedemo podatke od julija letos, in sicer nekaj največjih nakupov zlata:  Brazilija 18,9 ton, Turčija 75,8 ton,  Rusija 16,1 tone, Koreja 16 ton. Turčija je na osnovi sklepa odbora za monetarno politiko od lanskega tretjega četrtletja za dvakratno povečala monetarne zaloge.

Monetarno zlato državam služi tudi za financiranje in premostitev trenutnih kriz. Švedska je na primer zlato uporabila prav v ta namen; danes ga ima v monetarnih rezervah 125,7 ton.