DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

EKSKLUZIVNO: LBMA konferenca plemenitih kovin v Edinburgu

Tradicionalno mednarodno konferenco združenja LBMA je letos gostil Edinburg. Združenje je zaradi globalne finančne krize nepričakovano prevzelo glavno vlogo pri trgovanju s plemenitimi kovinami na londonski borzi.

Dobrodošlico na konferenci nam je pripravil World Gold Council (WGC) – ki je  družbo Moro kot kredibilnega trgovca z zlatom priznal ravno nekaj dni pred začetkom konference.

LBMA-2009

Čast glavnega govornika je pripadla Paulu Mercierju iz evropske centralne banke. Pričakovali smo več, ne samo besede, da bodo nakupi in prodaje monetarnega zlata izvedeni na osnovi danih finančnih razmer v času in prostoru. Zaključimo lahko, da dogovori o prodaji zlata na osnovi pogodb (Central bank gold Agreement – CBGA 3) še potekajo. Njegova sta stavka konference: »The value of money is only faith« in »Gold investors have less faith in money«.  Glede na ključno vlogo, ki jo ima v svetu pri trgovanju z zlatom angleška centralna banka (The Bank of England), ki ni podpisnica mednarodne pogodbe o prodaji zlata, je direktor mednarodne izmenjave pri banki, Michael Cross, pojasnil širšo in pomembno vlogo banke v mednarodnih izmenjavah monetarnega zlata.

Globalna vloga WGC je zastopana pri svetovanju poslovnim in centralnim bankam ter ETF skladom v skladu s tezo, da se fizično zlato uporabi kot varna naložba. Aram Shismanian, predsednik WGC, je poudaril vitalni pomen monetarnega zlata, ki v nekaterih državah služi kot regulator monetarnega sistema. Ustanovitelji WGC so največji rudniki zlata v svetu. Zavzemajo se za odgovorno, legalno pridobivanje zlata in izvajajo kontrolo pri uporabi strupenih kemikalij. Še vedno predvsem v nekaterih afriških državah pridobivajo zlato z nekontolirano uporabo cijanida, v postopke so vključeni otroci (t.i. krvavo zlato; Kongo). Tovrstno, neetično pridobljeno zlato išče kovnice, ki nimajo ustreznih mednarodnih registracij.

»Zlato v fizični obliki je kovina, ki ima edina vlogo varne naložbe in je na trgu povzročila novo dinamiko trgovanja«, trdi direktor ženevske MKS Finance (PAMP Swiss), Mehdi Barkhordar. Kovnica PAMP zaradi višanja cene zlata na svetovnem trgu v zadnjem času odkupi zelo veliko lomljenega zlata. Glavni poudarek direktorja PAMP je bila tudi osveščenost investitorjev, saj se v zadnjem času pojavlja zelo veliko nekompetentnih trgovcev, ki večinoma delujejo mednarodno. Le-ti naročijo zlate palice ali medalje pri manjših kovnicah, večinoma v Turčiji, ki jih izdeljujejo iz predelave lomljenega zlata, kar omogoča cenejšo izdelavo, kot če je vhodna surovina pridobljena iz rudnika. Kot drugo, tovrstne kovnice večinoma nimajo akreditacije LBMA. Zaslužki tovrstnih trgovcev so veliki, naložbenik pa ni mednarodno likviden, saj bančni sektor tovrstnih zlatih izdelkov ne sprejema. »V Turčiji so zlate palice lahko cenejše, ker se izdeljujejo iz lomljenega zlata,«  mi je osebno potrdila Saliha Ascensio, namestnica direktorja borze zlata v Istanbulu – Istambul Gold Exchange.

Besede Larrya Hathewaya, vodje naložb pri UBS Investment bank, prav gotovo niso odveč: »V primeru inflacije se bo z zlatom trgovalo pri višjih vrednostih« in »Zlato pride prav, ko ga potrebuješ«. Še posebej, če upoštevamo komentatorja Davida Mc Williamsa, poznanega po intervjujih z znanimi osebnostmi, da bo lahko inflacija problem v treh do petih letih, ter da v kolikor bodo naložbeniki po svetu »pobrali vse« (plemenite kovine), se bodo cene vsekakor dramatično višale.

Pred dvema letoma z obiska LBMA konference v Indiji smo na osnovi predavanja guvernerja centralne banke zapisali, da Indija kupuje monetarno zlato za stabiliziranje svoje valute. V zadnjih dneh je novica o večjih nakupih Indije obkrožila svet, vendar moramo vedeti, da Indija nakupe odgovornim institucijam vedno javlja kvartalno, torej za nazaj. To pomeni, da so se nakupi monetarnega zlata vršili v zadnjih štirih mesecih, ko je bila cena na svetovnem trgu nižja od zdajšnje.

Na konferenci so bile predstavljene tudi izjemno zanimive teme o prihodnosti srebra, platine in paladija ter predvsem pravilno razumevanje in naložbe v ETF sklade. O tem kaj več, v katerem od naslednjih člankov.

Irena Moro