DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

ZLATO – ponudba in povpraševanje, maj 2010

PREGLED TRGA ZLATA

Politični stres v EU in reševanje gospodarskih razmer v Grčiji so povzročili, da je evrska cena zlata v mesecu dni, do petka, 7. maja, narasla za 11 odstotkov. Največ nakupov zlata za naložbe posameznikov v okviru EU je bilo v aprilu v Nemčiji. GFMS pričakuje, da cena zlata v USD  v prihodnjih mesecih ne bo dramatično naraščala, saj se razmerje med ameriškim dolarjem in evrom menja v korist prvega. Rast BDP v ZDA je bila v prvem četrtletju letošnjega leta 3,2 odstotna, zato lahko pričakujemo rast vrednosti ameriškega dolarja napram evru.

V prvih dneh maja so narasle naložbe v največjemu ETF skladu z zlato podlago SPRD Gold Found za 7 ton. Zdaj sklad upravlja z rekordno količino zlata, 1.166 ton.

Indija, država, ki na svetu na letni ravni porabi največ zlata, je v enem letu, do aprila 2010, uvozila 698 ton, kar je za 530 odstotkov več kot v predhodnem obdobju.

PONUDBA ZLATA NA SVETOVNEM TRGU

V letošnjem letu GFMS na osnovi podatkov s strani družb, ki pridobivajo zlato, predvideva, da bodo nakopali 2.625 ton zlata, kar je samo 53 ton več kot lani. Za naložbe v obliki palic in kovancev ga bo potrebno predelati 1.648 ton, to je 224 ton več kot v lanskem letu.

Že drugo leto zapored se v svetu odkupi več lomljenega zlata za nadaljnjo predelavo kot se proda zlatega nakita. Koliko se bo tovrstnega zlata pojavilo na trgu, je po podatkih GFMS zelo težko oceniti. Zaradi naraščanja cene lahko pričakujemo, da se bo na trgu  odkupilo 1.640 ton zlata.

V letošnjem letu morajo centralne banke na osnovi določb tako imenovanega Washingtonskega sporazuma (Central Bank Gold Agreement 3, sklenjenim med  FED in evropskimi centralnimi bankami), prodati 500 ton zlata. Napovedana prodaja s strani IMF je le 200 ton, kar ne bo vplivalo na tržno ceno zlata, saj bo prodaja zaprtega tipa (vnaprej poznanemu kupcu). IMF je februarja prodala 5,6 ton zlata, marca 18,5 ton.

Po zadnjih podatkih IMF imajo največ zalog monetarnega zlata ZDA, 8.134 tone, sledijo Nemčija, 3.407 ton, Italija, 2.452 ton, Francija, Kitajska, 1.054 ton. Skoraj enako količino zlata ima Švica, to je 1.040 ton. Ruska centralna banka je v zadnjih dveh letih monetarne rezerve iz 264 povečala na 664 ton.

VEČJE POVPRAŠEVANJE

Glede na politične in gospodarske spremembe v svetu pričakujemo tudi v Sloveniji, da bodo zasebni naložbeniki še bolj iskali varen pristan in se v večji meri odločali za naložbe v zlato. Povpraševanje po zlatu in trenutno nestabilne razmere v svetu so glavni razlog za višanje cene zlata. Vprašanje, ki se zastavlja, je eno samo, kdaj bomo pravzaprav na borzi videli prvi padec cene zlata, tako da bodo nakupi ugodnejši. Po podatkih GFMS bi se to lahko zgodilo za kratko obdobje, nekje meseca julija letos. Vendar v USD!

Družba Moro
PREGLED TRGA ZLATA

Politični stres v okviru EU in reševanje gospodarskih razmer v Grčiji je povzročilo, da je evrska cena zlata v mesecu dni – do petka, 7. maja narasla za 11 odstotkov. Največ nakupov zlata za naložbe posameznikov v mesecu aprilu, v okviru EU, je bilo v Nemčiji. GFMS pričakuje, da cena zlata v USD, v prihodnjih mesecih ne bo dramatično naraščala, saj se razmerje med ameriškim dolarjem in evrom menja v korist prvega. Rast DBP v ZDA je bila v prvem četrtletju letošnjega leta 3,2%, zato lahko pričakujemo tudi rast vrednosti ameriškega dolarja napram evru.

Samo v prvih dneh meseca maja so narasle naložbe v največjemu ETF skladu z zlato podlago » SPRD Gold Found « za 7 ton. Sklad torej upravlja rekordno količino zlata 1.166 ton.

Indija, država, ki na svetu na letni ravni porabi največ zlata, je – za primerjavo v enem letu do aprila 2010 – uvozila 698 ton, kar je za 530 odstotkov več kot v predhodnem obdobju.

PONUDBA ZLATA NA SVETOVNEM TRGU

V letošnjem letu GFMS na osnovi podatkov s strani družb, ki pridobivajo zlato, predvideva, da bodo nakopali 2.625 ton zlata, kar je samo 53 ton več kot lani. Za naložbe v obliki palic in kovancev ga bo potrebno predelati 1.648 ton, to je 224 ton več kot v lanskem letu.

Že drugo leto zapored se v svetu odkupi več lomljenega zlata za nadaljnjo predelavo kot se proda zlatega nakita. Koliko se bo tovrstnega zlata pojavilo na trgu, je po podatkih GFMS zelo težko oceniti. Zaradi naraščanja cene zlata lahko pričakujemo, da se ga bo na trgu odkupilo 1.640 ton.

V letošnjem letu morajo centralne banke na osnovi določb v tako imenovanem Washingtonskem sporazumu (Central Bank Gold Agreement 3, sklenjenim med FED in evropskimi centralnimi bankami), prodati 500 ton zlata. Napovedana prodaja s strani IMF je le 200 ton, kar ne bo vplivalo na tržno ceno zlata, saj bo prodaja zaprta, to je vnaprej poznanemu kupcu. IMF ga je v mesecu februarju prodala 5,6 tone, v marcu 18,5 tone.

Po zadnjih podatkih IMF imajo največ zalog monetarnega zlata ZDA 8.134 tone, sledijo Nemčija s 3.407 tonami, Italija 2.452 tonami, Francija, Kitajska s 1.054 tonami. Skoraj enako količino zlata ima Švica, to je 1.040 ton. Ruska centralna banka je v zadnjih dveh letih monetarne rezerve iz 264 ton povečala na 664 tone.

POVPRAŠEVANJE

Glede na nenadne politične in gospodarske spremembe v svetu pričakujemo tudi v Sloveniji, da bodo zasebni naložbeniki še bolj iskali varen pristan in se v večji meri odločali za naložbe v zlato, kot so prvotno nameravali. Povpraševanje po zlatu in trenutno nestabilne gospodarske in politične razmere so glavni razlog za višanje cene zlata. Vprašanje, ki se zastavlja je eno samo, kdaj bomo pravzaprav na borzi videli prvi padec cene zlata, tako, da bodo nakupi bolj ugodnejši. Po podatkih GFMS bi se to lahko zgodilo za kratko obdobje nekje meseca julija letos. Vendar v USD!

Moro