DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Zlato je najboljša naložba tega desetletja

Pet razlogov rasti cene zlata

Pesimisti običajno pravijo, da v zadnjih letih cena zlata ni prav posebej narasla. A če pogledamo na trg, se vidi, da ta argument ne drži. Zdaj je torej čas, ko bodo pesimisti uvideli svojo napako. Razlog je pet močnih argumentov rasti cene zlata, ki so v igri zadnje  tri mesece, in katerih osnova je pravzaprav že znana.

1. Kitajska je prenehala kupovati ameriške obveznice
Zanimiv članek v časopisu The New York Times piše o Kitajski, kot največjem kupcu ameriških državnih obveznic in bondov družbe Fannie & Freddie  – ki ne nadaljuje svoje politike. Kitajska ima namreč preko milijardo ameriških dolarjev v tovrstnih papirjih. Vendar pa, ker obrestna mera pada, nimajo interesa še naprej kupovati v Ameriki.
Kitajske banke vse pogosteje kupujejo doma.  To dogajanje pa bo imelo dvakratni učinek na ceno zlata na svetovnem trgu. Na prvem mestu je zagotovo efekt, ki bo sledil , če Kitajci ne bodo kupovali ameriških papirjev, saj bo le-to deloma podrlo plane Baracka Obame.  Če ena stran nima namena kupovati, potem druga ne bodo mogla tiskati dodatnega denarja.  Kar pomeni, da če bi Američani manko želeli nadomestiti z dvigom obrestne mere in drugod iskali denar, bi to oslabilo dolar v primerjavi z drugimi valutami – še posebej zlatom.
Drugi efekt je, da bodo Kitajske banke kupovale vse več zlata, da bi se zavarovale, saj imajo prevelike zaloge dolarjev, ki bodo še izgubljali na vrednosti.

2. V prihodnosti bodo nova odkritja rudnikov zlata drastično upadla
Največji izvor pridobitev zlata na trgu so bila dolga leta odkritja vedno novih nahajališč te plemenite kovine.  Družbam, ki so na račun tega služile veliko denarja, so zdaj delnice padale. Zato tudi nimajo kapitala, da bi investirali v nova odkritja nahajališč.

3. Produkcija zlata bo manjša
Velike družbe, ki kopljejo plemenite kovine bodo s tem prenehale, saj se jim investicija preprosto ne bo več splačala. Američani kar 15 odstotkov zlata pridobijo iz rud bakra, svinca in cinka. Z zaprtjem rudnikov pa se bo tovrstno pridobivanje ustavilo. To se bo odrazilo na ceni zlata, saj ga bo na trgu vse manj.

4. Popularnost zlata
Različni interesni mediji niso bili naklonjeni zlatu. Mnoge znane družbe so vlagale v vrednostne  papirje in se izogibale naložbam v zlato. Omenjene družbe še vedno nimajo interesa, da bi promovirale vlaganje v zlato, saj od tega nimajo posla. Tisti namreč, ki želijo kupiti zlato, bodo nakup izvedel preko specializiranih trgovcev oziroma kovnic zlata – in ne bodo kupoval pri njih.
Vprašanje varnosti papirnatih naložb se zastavlja velikemu številu ljudi. Večina vlagateljev v papirnate naložbe se že čuti prevarane. Zato prav ti svetujejo, naj ljudje vendarle kupijo zlato. Tudi pri iskanju na Googlu se jasno vidi, da so se negativni interesi in mediji čez noč spremenili v pozitivne zagovornike nakupa zlata.  Le vprašanje časa pa je, kdaj bo to razmišljanje doseglo svetovalce za naložbe v Sloveniji.

5. Zlato je najboljša naložba tega desetletja
Tabela spodaj prikazuje podatke znanega poznavalca vlaganj v zlato Jamesa Turka (www.goldmoney.com). Celotna finančna struktura je v fazi izpuhtevanja. Ekstremno težko je najti pravi produkt, v katerega se splača vložiti denar. Kakorkoli že, v zadnjem desetletju se je za najboljšega pokazalo prav zlato.

Kot lahko vidite, je vsak vložek v zlato v zadnjem desetletju prinesel 10-17 odstotni dobiček. Dobiček, ki se lahko primerja z drugimi naložbami. To spoznanje je kristalno jasno celo čisto vsakdanjemu investitorju.

Prevod in priredba: Družba Moro

Vir: www.goldseiten.de