DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Živahen dopustniški teden

Cena zlata zaključena z 627,20 USD za unčo – avtorica Irena Kunstelj Moro, dne 6.11.2006

Toliko razprav o plemenitih kovinah in rudninah, ki smo jih bili deležni ta konec tedna v Münchnu, na sejmu rudnin in plemenitih kovin, v zadnjih letih ni bilo še nikjer v Evropi. Zbrali so se praktično vsi najpomembnejši svetovni strokovnjaki na tem področju, od dr. Marca Faberja do Billa Murphya – Gata. Prisotna je bila edina banka s tradicijo na področju trgovanja z rudninami – ABN Amro banka, ki je ponudila tudi izredno veliko novosti. Tam so bili poleg že omenjenih dveh še pomembni strategi in analitiki kot sta James Turk – Kitco, dr. Joachim Berlenbach – Tiberius Group in številni drugi. Slovenijo pa so zastopali predstavniki podjetja Moro&Kunst, ki se edino pri nas ukvarja s trgovanjem z naložbenim zlatom in drugimi žlahtnimi kovinami.

Pravzaprav nas je večina obiskovalcev pričakovala referat dr. Marca Faberja, karizmatičnega finančnega strokovnjaka, ki je zmožen skozi detajlne analize gospodarstva v preteklosti predvideti globalne trende v naslednjih nekaj letih. Njemu pripisujem tudi zasluge za začetek trgovanja z zlatom v Sloveniji.

Kot veliko prelomnico dr. Marc Faber omenja november 2001. Svetovna trgovina je od tega datuma v strmem porastu, hkrati pa BDP v ZDA pada; poraba nafte je večja v neindustrijskih kot v industrijskih državah, kar se v zgodovini še ni zgodilo. Podjetja svoje sedeže in predvsem znanje selijo v Azijo (Kitajska, Vietnam). November 2001 je prelomnica v ZDA, kjer se je pričela ultra ekspanzivna politika tiskanja denarja, ki se še vedno nadaljuje. Zadolženost raste hitreje kot nominalni BDP. Finančni strokovnjak je prepričan, da so naložbe kapitala v ZDA preteklost, saj bomo tudi v primeru naraščanja cene delnic zgubili na šibkem dolarju. November 2001 je v ZDA tudi prelomnica za trg nepremičnin. Cene nepremičninam so prenehale naraščati, saj so ljudje zaradi ekonomske situacije prisiljeni na hipotekarne kredite. Visoko plačana delovna mesta pa se iz ZDA selijo na Kitajsko, saj je Kitajcem cilj pridobiti čim več strokovnjakov v svojo državo. Dr. Marc Ferber sarkastično dodaja, da se v ZDA edino poklici kot sta vrtnar in kozmetičarka povečujejo.

Na osnovi „Bridgewater Research 2006″ ima Kitajska mesečni trgovinski presežek v višini 65 Mrd USD, ki ga troši za kopičenje rezerv rude, tako kot nekatere druge države v razvoju (Vietnam, Indija). Večina prebivalstva na Kitajskem se seli v urbana mesta, kjer imajo večjo možnost zaposlitve. To pomeni, da se povečuje gradnja infrastrukture, za kar so potrebni energija in pa surovine. To je tudi eden od razlogov stalnega višanja cen vsem rudninam.
Za primer lahko vzamemo nafto, ki jo ZDA porabi največ za gorivo, medtem ko jo na Kitajskem potrebujejo za potrebe v industriji, zato se bo poraba v srednjeročnem obdobju podvojila. Kitajska je tudi druga na svetu po porabi nafte. To pomeni, da bodo cene industrijskih rudnin po mnenju dr. Marca Faberja hitreje naraščale od plemenitih kovin, saj le-te na Kitajskem do pred časom ni bilo dovoljeno kupiti. Kitajska je po nakupu zlata na četrtem mestu v svetu. Kar pa se tiče cen nepremičnin v tej deželi, rastejo veliko počasneje kot nominalni DBP.

Višanje cene zlata vedno pomeni recesijo. Zanimiva je ugotovitev dr. Marca Faberja, da je v preteklosti najvišji nivo cene zlata vedno sprožil vojne, in na to moramo biti pripravljeni. Vzroki za rast cene plemenite kovine namreč tičijo v obdobjih vse od Napoleona Bonaparteja, do ameriške državljanske vojne, Iranske krize v 80-ih letih, in prav tako do današnjih protiterorističnih potez ZDA.

Na takšnih konferencah so vedno zanimivi neodvisni predavatelji, ki nimajo osebnih interesov zaslužka, želijo pa se dokazati. Eden takšnih je prav gotovo dr. Joachim Berlenbach, leta 2002 od Merrill Lyncha proglašen za najboljšega analitika za zlato na svetu. Od leta 2006 je strokovni svetovalec ABN Amro Banke na področju certifikatov. Njegovo strokovno predavanje je osvetlilo področje zlatih rudnikov, tako imenovanih mladih kopov. Strokovni pregled poslovanja teh rudnikov je marsikomu odprlo novo področje razmišljanja in znanja. Po njegovih besedah se odpirajo rudniki oziroma nove delniške družbe tako hitro, da se barva na izredno lepo dizajniranih prospektih niti ne uspe posušiti. Pravi, da samo 3 do 4 odstotke tako imenovanih mladih rudnikov uspe najti zlato, in da so vlagatelji v te rudnike potem tudi resnično dobro poplačani. To sta na primer rudnika Ivanhoe in Bema gold, ki jima je uspel met od mladih nepomembnih kopov do srednje razvitih in sta od raziskav prešla tudi na dejansko izkopavanje zlata. Velika zmota vlagateljev je, da cena zlata pri mladih kopih vpliva neposredno na vrednost njihovih delnic. Na sejmu se je kar nekaj rudnikov zlata in srebra tudi samohvalno predstavilo – Orko Silver Corp., Avino silver & Gold Mines Ltd., Coral Gold Resources Ltd., Golden Star Resources Ltd. … O problemih pri raziskavah na terenu, konkretno v Ghani je govoril le predstavnik podjetja Golden Star Resources Ltd. Kljub stabilni politični situaciji država strogo nadzira kope zlata in jih lahko celo prepove, kar je eden od večjih rizikov tudi za vlagatelje.

Nemčija in Velika Britanija sta evropski državi z dolgoletno tradicijo naložb v fizično zlato. Nakup zlata in srebra v fizični obliki je v velikem porastu, saj finančni strokovnjaki v nasprotju s slovenskimi v veliki meri svetujejo tako fizičnim osebam kot tudi skladom naložbe v zlato. Nekatere oblike naložb so boljše za posameznike, nekatere za večje profesionalne naložbenike. Dr. Marc Faber omenja, da je zanj osebno veliko boljša naložba v uran kot pa v zlato, le doma ga ne moreš ravno hraniti.

Na predavanju je bilo s strani predavateljev veliko govora o moči manipulacije cene zlata s strani ZDA. Zelo ostro je proti ameriški politiki in delegirani ceni s strani ameriškega kartela “bullion” bank nastopil Bill Murphy, direktor GATA(Gold Anti Trust Action Committee). Predstavljene so bile tudi druge oblike naložb v plemenite kovine – sklad “Timeless precious Metal” iz Malte, in voden iz Švice, edina nemška banka „Sparkasse” je predstavila možnost odprtja zlatih računov, ABN Amro Banka s sedežem na Nizozemskem je predstavila vse možne načine naložb povezane z rudami – od certifikatov, skladov, do zlatih računov. Račune z zlato in srebrno podlago nudi tudi podjetje Taurus iz Dubaja.

Za zaključek naj napišem, da so bili vsi finančni strokovnjaki enotnega mnenja – cena vsem surovinam, vključno s plemenitimi kovinami bo v stalnem dolgoročnem porastu. Vsi med glavne svetovne valute prištevajo poleg ameriškega dolarja, evra, japonskega jena in kitajske valute še zlato, kot hranilca vrednosti. Dr. Marc Faber celo pravi, povsem sem prepričan, da bo ameriški dolar s časom postal valuta brez vrednosti.

Naše podjetje Moro&Kunst se je v Sloveniji v zadnjem letu dni zelo dobro utrdilo – tudi med finančnimi svetovalci, ki so prepoznali tržno nišo in svetujejo svojim strankam kot del depoja tudi zlato. Trgovanje z zlatom je klasični bančni posel, ki pa se je zaradi neinteresa bank preselil v privatna podjetja, predvsem v Nemčiji in Avstriji. V Sloveniji še vedno nimamo banke, ki bi se profesionalno ukvarjala z naložbami v plemenite kovine, niti finančnikov, ki bi temo plemenite kovine sistematsko spremljali. V našem podjetju smo zato prisiljeni sodelovati z mednarodno dolgoletno dokazanimi specialisti. Stranke, ki nam zaupajo, pa verjamem, da so v prednosti pred drugimi, saj hranijo del svojega premoženja v fizičnem zlatu.

Kljub obsežni ponudbi zlatih certifikatov in skladov bomo še naprej ostali zvesti naši usmeritvi in nudili svojim strankam samo plemenite kovine v fizični obliki. Skladi in certifikati v različnih državah enostavno niso dovolj sigurna oblika naložbe, zato to področje naložb v Sloveniji ostaja še odprto.

Irena Kunstelj Moro,
direktorica podjetja Moro&Kunst