DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Zbornik, posvečen vsem novinarjem, fotografom in vodjem kulturnih ustanov

V Viteški dvorani Križank bo v torek, 10. septembra ob 18. uri potekala predstavitev zbornika Enotni slovenski kulturni prostor v besedi in sliki – regija Alpe Jadran 1957 – 2019. Predstavili ga bodo Lovro Sodja, avtor in urednik zbornika, dr. Franc Križnar, muzikolog, in Darja Korez Korenčan, novinarka. Izid zbornika je omogočila tudi družba Moro.

Zbornik je posvečen vsem novinarjem in fotografom ter vodjem slovenskih kulturnih ustanov. Na 130 straneh združuje 1552 člankov, vesti, uredniških nagovorov in intervjujev.  Objavljeni so povzetki iz kar 78 medijev, od tega 15 iz devetih evropskih držav. Uvodne nagovore so poleg avtorja prispevali dr. Valentin Inzko, veleposlanik, Herbert Seher, predsednik Slovenskega inštituta na Dunaju, Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, dr. Franc Križnar, muzikolog, Darja Korez Korenčan, novinarka.

Lovro Sodja je za njegovo dolgoletno delo prejel kar nekaj priznanj in nagrad. Leta 2005  je že prejel visoko odlikovanje, Avstrijski častni križ za znanost in umetnost. Pred dnevi mu je veleposlanica mag. Sigrid Berka predala odlikovanje, Zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo, ki mu ga je podelil zvezni predsednik dr. Alexander Van der Bellen.

Ob prejemu odlikovanja je Lovro Sodja je med drugim povedal: »Ne bom skromen in bom povedal, da sem ponosen na prejem tako visokega avstrijskega priznanja, saj je to že drugo priznanje Republike Avstrije za moje delo. Res sodelujem z Avstrijo že od leta 1962, ko sem najprej kot statist, potem pa kot operni pevec in baletni plesalec stal na deskah Mestnega gledališča v Celovcu. Kar deset let smo na tem odru člani ljubljanske opere in baleta posredovali slovenske kulturne dosežke avstrijski publiki in seveda tudi koroškim Slovencem. Danes je tega sodelovanja žal premalo.«

Njegova pozitivna energija odpira marsikatera vrata, je napisano v enem od uvodnikov Zbornika. Res je, odprl je tudi naša, in ponosni smo, da je vstopil. Čestitke za vse življenjske dosežke tudi v imenu družbe Moro.