DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Zaključek LBMA konference v Hong Kongu

Izredno pomemben zadnji dan 13. konference LBMA lahko zaključimo z ugotovitvijo, da rudniki pridobijo vse manj zlata, mednarodni naravovarstveni standardi so vse višji, stroški pridobivanja zlata pa še naprej naraščajo.

Kitajska pri pridobivanju zlata stalno izboljšuje tehnološke standarde, zato so stroški pridobivanja zlata nižji. Pomembno je, da Kitajska lahko zlato izvaža samo s posebnim državnim dovoljenjem. V kolikor bo želela izvažati nakit, bo morala upoštevati stroge mednarodne standarde o izvoru oziroma poreklu zlata. Vabljeni govorci LBMA so na to večkrat opozorili.

Po letu 2010 so centralne banke držav – kot so Kitajska, Rusija, Brazilija, Indija – ponoven kupec zlata. V teh državah zlato predstavlja vse večji odstotek celotnih državnih rezerv.

Ponovno se je pojavilo tudi vprašanje, ali je potrebno v članstvo določanja cene Gold Fixing vključiti še šesto članico, Kitajsko. S tem se je strinjalo kar 61 odstotkov prisotnih na konferenci.

Glede na to, da Slovenija nima tradicije naložb v zlato, kot jih imajo azijske države, ocenjujemo predvsem po količini prodanega zlata (Statistični urad RS), da se naložbeniki dobro zavedamo, kako pomembna je osebna varnost in likvidnost v zlati valuti. O tem se je veliko razpravljalo tudi na konferenci, katere so se udeležili predstavniki 39 držav.

Barbara Režek, Hong Kong