DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zadnji fiksing cene srebra LSMFL avgusta

Popoldne 14. avgusta bo London Silver Market Fixing Ltd. (LSMFL) objavil zadnji fiksing cene srebra. Deutsche Bank AG je namreč (izstop 29. aprila; opravlja dolžnosti  do 14. avgusta) izstopila iz londonskega odbora za fiksiranje cene zlata in srebra. Pri oblikovanju cene srebra  sta kot članici LSMFL tako ostali še HSBC Bank USA NA in Bank of Nova Scotia. Po omenjenem datumu bo oblikovanje cene preko telekonference ukinjeno. Brian Lucey, ugledni profesor na Trinity College v Dublinu, pravi, da lahko ta sprememba porodi vprašanja glede podobnih ukrepov v fiksiranju cene drugih plemenitih kovin, predvsem zlata. Poudarja, da je trenutni način oblikovanja fiksinga zastarel in bi potreboval reorganizacijo. Kajti, cena se po istem sistemu določa že zadnjih 117 let.

Do spremembe v odboru je prišlo zaradi večje stopnje nadzora na področju oblikovanja cene plemenitih kovin s strani evropskih in ameriških regulatorjev, kar preprečuje potencialne manipulacije cene in zagotovila pravičen trg plemenitih kovin.

London Bullion Market Assotiation (LBMA) že koordinira dogovarjanja med udeleženci trga plemenitih kovin in raziskuje alternativne možnosti, ki bodo nadomestile London Silver Fixing.

Predmet trgovanja na London Silver Market Fixing Ltd. so samo srebrne palice s čistino srebra 999 tisočink in maso palic, ki je 31 kg oziroma natančneje 1.000 trojskih unč. Dnevno trgujejo s količino 1555 kg srebra oziroma  50.000 trojskih unč. Nakupne in prodajne cene se ob kotacijah določajo v ameriških dolarjih, po potrebi  tudi v angleških funtih in evrih.

Zametki London Silver  Market Fixing Ltd. segajo v leto 1684, kjer sta bila prva člana Mocatta in Goldsmith. Od leta 1897 je to najpomembnejše trgovalno mesto za srebro, saj je bil v tem letu v pisarni Sharps & Wilkins določen prvi Silver fixing. Od leta 1999 ceno za srebro določajo  člani treh svetovnih bank preko telefonske konference:  Deutsche Bank AG London, HSBC  US, enota London  in The Bank of Nova Scotia,  Scotia Mocatta,  vsak delavnik ob 12. uri (GMT), na osnovi pogajanj med člani na osnovi ponudbe in povpraševanja. Preko Silver Fixinga kupujejo srebro predvsem  banke, ETF skladi ter kovnice. Manjši investitorji kupujejo in prodajajo plemenite kovine na osnovi tako imenovane spot, 24 urne cene, ki jo ob delavnikih določajo borze v Sydneyu, Hong Kongu, New Yorku, Londonu. V kolikor naložbenik želi kupiti palice na osnovi fixinga, mora svoj nakup najaviti uro pred določitvijo fixinga, torej cena ob najavi nakupa ni znana.

Uradno sporočilo LBMA najdete TUKAJ.

London_Moro