DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

VSE TEŽJE DO PLEMENITIH KOVIN

Družba Moro trguje v večini z zlatimi kovanci avstrijske kovnice Münze Österreich iz Dunaja in palicami švicarske kovnice Argor Heraeus iz Lugana. V Evropi je prejšnji teden povpraševanje po naložbenih zlatih kovancih preseglo ponudbo, zato nekateri trgovci v Avstriji in Nemčiji, s katerimi smo v neposredni povezavi, niso bili v stanju, da zadostijo povpraševanju. Kovnice bodo zdaj, kot je to običajno, najprej oskrbele banke in trgovce, ki so z njimi v neposredni povezavi, nato šele ostale. To pomeni, da dobava za nas še ni vprašljiva. Hkrati sem prepričana, da bodo evropski politiki in finančniki v nekaj naslednjih mesecih uspeli umiriti finančno krizo. Nemška agencija za trg vrednostnih papirjev je v petek, 19. septembra do najmanj konca leta z namenom preprečitve propada prepovedala prodajo kratkih pozicij vitalnih bank in zavarovalnic kot so Allianz, AMB Generali Holding Ag, Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Boerse, Deutsche Postbank, Hypo Real Estate Holding in nekaterih drugih.

Kovnice se na osnovi mojega osebnega mnenja in poznavanja razmer v določenih momentih obnašajo popolnoma enako kot trgovci z nafto. Pričakujejo rast cen plemenitih kovin na svetovnih borzah, zato ob padcu cen na trgu ustavijo prodajo. Primer v zadnjem mesecu dni je bil, ko je cena srebru dosegla nepričakovan padec. Posledično tudi naša družba ni bila v stanju prodajati srebrne palice z rednimi pribitki, pač pa so bili le-ti za kakšen odstotek višji od običajnih, prodajo nekaterih srebrnih naložbenih kovancev smo začasno ustavili. Naši kupci so v prejšnjem finančno spremenljivem tednu lahko kupili tudi platino in paladij, kljub izredno nizki borzni ceni, kar pa ni bilo možno pri nekaterih trgovcih v Avstriji in Nemčiji (zaradi konkurenčne klavzule jih ne omenjamo z imenom!). Pričakujemo, da bo dobava zlata preko avstrijske centralne banke v Slovenijo potekala še naprej nemoteno, tako da bodo kupci naročilo prejeli v dogovorjenem roku oziroma najkasneje v treh delovnih dnevih.

Cena plemenitim kovinam bo po naših pričakovanjih dolgoročno naraščala in bo še naprej zelo volatilna.

Kupcem priporočamo, da z namenom LIKVIDNOSTI kupujejo:
ZLATE PALICE IN KOVANCE MANJŠIH ENOT
V Sloveniji se veliki večini zaradi pomanjkanja tradicije kupujejo 500g palice. Zato smo se odločili, da znižamo pribitke na trenutno borzno ceno zlata za 250g zlate palice, tako da bodo isti kot so za 1000g, 500g zlate palice. V nadaljevanju priporočamo nakup zlatih palic naslednjih mas: 31,1035g (1 trojaška unča), 50g, 100g, 250g.
Priporočamo kovance: Dunajske filharmonike vseh mas, Dukate, avstrijske Florine (mase čistega zlata 5,81g), in tudi zlate švicarske Vrenele, s katerimi ste zelo likvidni v naših sosednjih severnih državah. Slednjih je na trgu razmeroma malo, zato jih trgovci po Evropi, in predvsem švicarske banke, zelo radi odkupujejo.

PALICE OZNAČENE S SERIJSKO ŠTEVILKO, IMENOM KOVNICE, ČISTINO in MASO
Na osnovi pomembnih razgovorov, ki smo jih imeli prejšnji teden v Londonu z vodstvom družbe Alex Stewart Inspection & Analyisis, kjer določajo standarde za London Good Delivery Bar, to je 12,4 kg zlate palice, s katerimi se trguje na londonski borzi plemenitih kovin, smo trdno odločeni, da moramo naložbenikom še naprej zelo odgovorno svetovati pri nakupu zlatih palic. Zakon namreč določa, da so predmet trgovanja tudi palice brez serijskih številk.
Strokovnjaki so potrdili mojo odločitev, ki je bila pred leti sprejeta skupaj z vodstvom kovnic Argor in Münze Österreich ter družbo Schoeller iz Dunaja, da trgujemo samo z zlatimi palicami, ki imajo označeno tudi serijsko številko. Ta zagotavlja sledljivost, naložbeniku pa likvidnost! Palice brez serijske številke pri odkupu sodijo v topilnico in so bile prvotno namenjene zlatarjem za izdelavo nakita. Naj za primer navedem, da pri najemu lombardnega kredita banke (konkretno recimo Volksbank) zahtevajo zastavo zlatih palic označenih s serijsko številko. Zato bomo naložbenikom v Sloveniji še naprej nudili visoko likvidne zlate palice, enako kot je to pravilo v Švici!

Naložbenikom priporočam, da o svojih odločitvah dobro premislijo, in se predvsem poskušajo izogniti paničnim reakcijam na trgu. Del svojega premoženja vsekakor hranite v zlatu!

Irena MORO