DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Visoka cena nafte bo dolgoročno vplivala na višjo ceno zlata

Wolfgang Schüssel, donedavni avstrijski kancler je na tretjem Strateškem forumu z naslovom Energija in klimatske spremembe, ki je pred dnevi potekal na Bledu v okviru organizacije Ministrstva za zunanje zadeve večkrat poudaril, da bomo ljudje primorani spremeniti določene življenjske navade. Med drugim si bomo zaradi pomanjkanja nafte in s tem večjih cen goriv morali omisliti manjša prevozna sredstva. Omembe vreden je podatek, da je v nedeljo, prvi dan foruma, politična elita v prisotnosti vidnejših predstavnikov kreiranja evropske politike – kot so Carl Bild, švedski zunanji minister, Marc Perrin de Brichambaut, generalni sekretar OSCE, Peter Semneby, predstavnik EU za južni Kavkaz, Aleksander Yakovenko, namestnik zunanjega ministra ruske federacije, Janez Janša in drugi – razpravljala o gospodarskih odnosih Rusije, Gruzije, o naftovodu, ki je vitalnega pomena za celotno Evropo.

Irena MORO

Evropa za preusmeritev celotnega sistema proizvodnje in uporabe vodika potrebuje vsaj dvajset let. Kot vemo, vodik pridobivajo v jedrskih elektrarnah. Z vidika naložb je zelo pomembno dejstvo, da bo po vsej verjetnosti visoka cena nafte dolgoročno vplivala na povišanje cene zlata. Hkrati lahko pričakujemo, da se bo večini surovin cena v naslednjih letih močno povišala.
V zadnjih štirinajstih dnevih je cena zlata dosegla nivo cene decembra 2007. Na vprašanje, ali je letos dosežen najnižji možen nivo je zelo težko odgovoriti. Izredno povečana prodaja zlata v Nemčiji v avgustu, začetek sezone porok v Indiji (mimogrede, po podatkih GFMS Indija v zadnjih nekaj letih letno za izdelavo nakita porabi okoli 500 ton in v naslednjih letih ni predvidena poraba za 100 odstotkov več kot je nedavno objavil eden od slovenskih finančnih medijev) in inflacija so postali globalni problem ter vzvodi za višanje cen zlata. Nezaupanje bančnemu sistemu v ZDA je pokazatelj, da bi se cena zlatu na svetovnih borzah morala povzpeti. Vsekakor svetujemo naložbenikom, da v kolikor zlato želijo kupiti, naj ga kupijo. Zlato je za obdobje nekaj naslednjih let prav gotovo naložba, ki jo priporočamo. Poudarek je predvsem na zlatu kot naložbi za pokojnino. To pomeni, da naložbenikom svetujemo nakup manjših palic (250g ali manj) in zlatih kovancev kot so Dunajski filharmoniki ali Dukati. Kovanci med drugim zagotavljajo tudi večjo likvidnost v naših sosednjih državah.
Morda le še opozorilo: v tednih po letnem dopustu smo zaradi napačnih navedb enega od slovenskih strokovnih medijev o obdavčitvi zlata prejeli izjemno veliko vaših vprašanj. Zato naj še enkrat pojasnimo obdavčitev naložbenega zlata. Pravzaprav smo za uradno izjavo prosili kar davčne svetovalce TAX Group iz Ljubljane, kjer direktor družbe Klemen Šešok pojasnjuje: »V skladu z 10 točko 50. člena Zakona o davku na dodano vrednost je promet zlata oproščen plačila davka na dodano vrednost.«