DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

V pričakovanju srečanja Sveta ECB cena zlata stabilna

Kljub najvišjim vrednostim ameriškega dolarja v zadnjih dveh tednih je cena zlata te dni stabilna. Finančni trgi so v pričakovanju srečanja ECB zabeležili pomanjkanje interesa s strani investitorjev za bolj tvegane naložbe, kar je tudi pripomoglo k stabilizaciji cene zlata, piše Thomson Reuters GFMS. Trenutna cena zlata se giblje okrog 1.286 dolarjev za trojsko unčo, vrednost dolarskega indeksa pa okrog 97, kar je največ od 19. februarja letos. Rast vrednosti dolarja je vplivala na korekcijo cene zlata, tudi v evrih, kot je vidno na spodnjem grafu.

Gibanje cene zlata v zadnjih 30 dneh, v EUR/g

Vir: goldmoney.com

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pred kratkim spremenila napovedi za globalno gospodarstvo za leti 2019 in 2020 ter izrazila skrb za prihodnjo globalno gospodarsko rast. Edward Meir, analitik iz organizacije INTL FCStone, je ob tem povedal, da se praktično vse vodilne svetovne ekonomije soočajo z različnimi stopnjami upočasnitve gospodarske rasti ter dodal, da ta trend lahko ugodno vpliva na zlato. Medtem je veliko pozornosti na zunanje trgovinskih dogovarjanjih med ZDA in Kitajsko, ki še nista dosegli konsenza in dodatno povečujeta negotovost na vseh finančnih trgih.

Na ceno zlata bo v teh dneh vplival razplet srečanja Sveta ECB. Kakršnikoli ukrepi za podporo bančnemu financiranju bi lahko podprli rast cene zlata. Thomson Reuters GFMS poroča, da poznavalci pričakujejo, da bo ECB znižala napovedi za gospodarsko rast in signalizirala nove stimulativne ukrepe v obliki ugodnih posojil. Novinarsko konferenco Sveta ECB lahko danes, 7. marca ob 14.30 uri spremljate TUKAJ.


Foto: https://www.ecb.europa.eu

Povpraševanje po fizičnem zlatu kot varnem zatočišču ostaja. V zadnjem času celo raste predvsem na račun padca vrednosti na azijskih kapitalskih trgih in rastočega povpraševanja po zlatem nakitu v Indiji. Indija je za Kitajsko druga največja država, če gledamo povpraševanje po zlatu. V prvih treh četrtinah leta 2018 je po podatkih Thomson Reuters GFMS indjsko povpraševanje po zlatem nakitu doseglo 380,6 ton (Kitajsko 464,0 ton). Uvoz zlata v Indijo se je v februarju letos povečal že drugi mesec zapored, in sicer na račun povečane porabe za izdelavo nakita, ki ga Indijci tradicionalno darujejo ob porokah. V hindujski kulturi je nošenje zlatega nakita ob porokah in festivalih tradicionalno. Neuradno se je uvoz zlata v Indijo februarja 2019 povečal na 70,7 ton oziroma za 5,5 odstotka glede na isto obdobje lani. Povpraševanje raste predvsem na obrobjih mest, kjer so cene kmetijskih pridelkov narasle, in državna omogočila bolj prijazne pogoje kmetovanja.

Prevod: Špela Poljak

Vir: thomsonreuters.com