DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Uporaba paladija v industriji in investicijah narašča

Trenutno je paladij ena najbolj obetavnih plemenitih kovin za naložbe in tako naj bi ostalo še vsaj naslednjih pet let, poroča Metals Focus iz Londona. Podpora rasti cene paladija je na ponudbeni strani, saj je trg paladija v primanjkljaju. Glede na to, da večino zalog paladija zagotavlja Rusija, se lahko v določenem trenutku ponudba paladija na trgu drastično zmanjša. Po podatkih Wall Street Journal Rusija zagotavlja 40 odstotkov paladija na trgu. V primeru, da bi Rusija blokirala zaloge paladija, bi se primanjkljaj na trgu drastično povečal, s tem pa tudi cena.

Ta ponedeljek je cena paladija dosegla 912 dolarjev za trojsko unčo oziroma 22,4 evra za gram, kar je najvišji nivo v zadnjih 13 letih in pol. Od ponedeljka do danes je cena paladija padla za skoraj tri odstotke. Vsekakor manj, kot je bil padec zlata kot rezultat krepitve dolarja in rasti kapitalskega trga. Padla je tudi cena srebra in platine. Za padec cene paladija ni razlog krepitev dolarja, temveč po ocenah strokovnjakov Sharps Pixley prodaje na trgu terminskih pogodb.

Paladij eno leto

Dolarska cena paladija je dosegla najvišji nivo decembra 2000, in sicer 959 dolarjev za trojsko unčo. V zadnjem letu je cena paladija zrasla za 23 odstotkov.

Paladij 10 let

Velik obseg dolgih pozicij na trgu vrednostnih papirjev vezanih na paladij lahko na kratek rok potisne ceno paladija nekoliko navzdol. Konec avgusta so bile neto pozicije na Nymex in ETF (vezane na fizični naložbeni paladij) 6 milijonov trojskih unč oziroma 186,6 ton. Povečana je kapaciteta proizvodnje paladija v Južni Afriki. Obenem je verjetnost, da bi ukrajinska kriza povzročila zadržanje paladijevih zalog iz Rusije, trenutno majhna, poroča Metals Focus. Slednje kaže, da se kratkoročno primanjkljaj paladija ne bo drastično povečal.
Paladij se v industriji uporablja predvsem za proizvodnjo avtomobilskih katalizatorjev. Prodaja vozil se je v tretjem četrtletju tega leta v Evropi nekolika upočasnila, kar je deloma odraz zastoja ekonomskega okrevanja in zmanjšanja potrošnje, deloma pa sezonske komponente. Tako tudi povpraševanje kratkoročno ne bo podprlo rasti cene paladija.
Na trgu plemenitih kovin so korekcije cene pred dolgoročno rastjo pogoste. Dolgoročne napovedi za trend gibanja cene paladija ostajajo zelo obetavne. Da bi trg paladija prešel v presežek je zelo malo verjetno, hkrati bodo emisijske zahteve po svetu vedno strožje in uporaba paladija v industriji in investicijah vedno večja.

 

Prevod:Špela Poljak