DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Thomson Reuters GFMS, avgust 2013

Zlato

V juliju se je cena zlata gibala med 1.207 in 1.348 ameriškimi dolarji za trojsko unčo. Najnižja cena letos je bila zabeležena junija, 1.180 ameriških dolarjev. Danes je unča 1.365 dolarjev, kar predstavlja 15,7 odstotni porast v primerjavi z najnižjo ceno letos. Na gibanje cene imajo vpliv gospodarstvo, makroekonomska politika ZDA in Kitajske ter vrednost ameriškega dolarja. Na Comexu prevladujejo kratke pozicije. Upravitelji rudnikov se še vedno borijo z visokimi stroški izkopa. V mnogih rudnikih znašajo celotni povprečni stroški izkopa ene trojske unče zlata med 1.100 in 1.200 dolarji.

Povpraševanj po fizičnem zlatu je veliko, posebej v Indiji, kjer je uvoz zlata omejen s strani državnih institucij s ciljem zmanjšati primanjkljaj države. Uvozna carina za zlato se je povišala z 8 na 10 odstotkov, kar je v zadnjih tednih povzročilo nekoliko manjši uvoz. Kljub temu imajo trgovci na račun uvoza v preteklih mesecih dovolj zalog zlata in so pripravljeni na prihajajočo sezono porok. Veliko povpraševanje in uvoz beležijo tudi v Turčiji in na Kitajskem. Na Vzhodu so premije na fizično zlato vedno višje, trenutno na določenih trgih dosegajo tudi 40 dolarjev za unčo (Indija), v Hong Kongu znaša premija med 3 in  5,5 dolarji.

Do konca poletja lahko pričakujemo nadaljnje nihanje cene zlata oziroma ni pričakovati stabilne rasti, napovedujejo strokovnjaki iz raziskovalnega inštituta Thomson Reuters GFMS. Porast lahko pričakujemo kasneje v tem letu, predvsem v primeru, da se bodo končala ugibanja o zaustavitvi nakupov obveznic v okviru programa QE3. Predvidoma naj bi negotovost o nadaljnjih stimulativnih ukrepih trajala do sredine septembra, ko FOMC ponovno zaseda. Za odločitev o nadaljnjem tiskanju obveznic bodo odločilni kazalniki zaposlenosti in drugi ekonomski kazalniki v ZDA in v Evropi ter finančno stanje na Kitajskem.

Srebro

V juliju se je cena srebra za trojsko unčo gibala med 18,6 in 20 ameriškimi dolarji. Najnižjo ceno letos je cena srebra dosegla junija, in sicer 18,19 dolarjev. Stroški proizvodnje ene trojske unče srebra so relativno nižji kot pri zlatu in se v povprečju gibajo med 9,5 in 10,5 dolarji.

V juliju je prodaja srebrnikov Ameriški orel dosegla najvišjo vrednost v zadnjih šestih mesecih, 4,41 milijona trojskih unč, kar je za tretjino več kot v juniju. Prodaja teh kovancev se je letos v primerjavi z letom 2012 povečala za 50 odstotkov. Povpraševanje po fizičnem srebru je torej veliko. V prvi polovici tega leta je Indija uvozila 3,000 ton srebra, kar je 1,100 ton več kot v celem lanskem letu.

Glede na napovedi GFMS, bo v naslednjih mesecih cena srebra še nestabilna. Novo rast lahko pričakujemo skladno z rastjo cene zlata konec leta ali v začetku prihodnjega. Prav tako se postopoma zmanjšuje presežek srebra na trgu, kar lahko pozitivno vpliva na ceno.

Ponudba in povpraševanje po srebru 2010 – 2012 (v tisoč trojskih unčah)

vir: Thomson Reuters GFMS

Vir: Thomson Reuters GFMS

V letu 2012 je bila ob 29 odstotni volatilnosti (2011: 61 odstotkov) povprečna cena za trojsko unčo srebra 31,15 dolarjev (2011: 35,12 dolarjev). Najvišja cena srebra je prejšnje leto dosegla 37,23 dolarjev za trojsko unčo (2011: 48,70 dolarjev), najnižja pa 26,67 dolarjev. Geografsko gledano skoraj polovica izkopanega srebra izvira iz Amerike. Največ srebra pridobijo kot stranski proizvod v rudnikih cinka in svinca, le 30 odstotkov srebra izkopljejo v primarnih rudnikih srebra. Največ srebra se porabi v industriji, približno 45 odstotkov. V letu 2012 se je za nakit uporabilo 18 odstotkov, za kovance pa 9 odstotkov vsega srebra. Investicije v srebro (palice in kovanci) so v letu 2012 znašale 252,7 milijonov unč (7,860 ton) oziroma 24 odstotkov celotnega povpraševanja.

Platina & paladij

Kot posledica vedno manjšega izkopa rudnikov v Južni Afriki je cena platine od 1. julija do 9. avgusta dosegla 9,9 odstotni porast. V istem obdobju je na račun povečanja prodaje vozil v ZDA in na Kitajskem narasla tudi cena paladija za 9 odstotkov. Najnižjo ceno letos je paladij dosegel junija – 643 dolarjev za trojsko unčo, do danes je cena narasla na 753 dolarjev oziroma za 17,1 odstotka.

Glede na nekoliko povečano povpraševanje v industrijskem sektorju (predvsem na Kitajskem in v ZDA) in pomanjkanje paladija na trgu, obeta cena paladija porast proti koncu tega leta, ki bo trajalo vsaj do konca prve polovice leta 2014. Trenutno je količina paladija na trgu zelo odvisna od Rusije, po pričakovanjih se bo leto 2013 končalo s primanjkljajem paladija v višini 800.000 trojskih unč.

V juliju se je cena platine gibala med 1.320 in 1.460 dolarjev za trojsko unčo. Danes ta znaša 1.519 ameriških dolarjev kot posledica negotovosti v afriških rudnikih, kjer je proizvodnja v primerjavi z lanskim letom padla za 18,9 odstotkov. V primeru zaostritve razmer v rudnikih v Južni Afriki bo cena platine dosegla še višji nivo v naslednjem letu. Po napovedih GFMS bo na trgu platine v naslednjih dveh letih majhen presežek, lahko pa se tudi zgodi, da trg preide v primanjkljaj.

Prevod: Špela Poljak