DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Sporočilo Evropske komisije

Za naložbenike in trgovce z zlatom v Sloveniji

Evropska komisija v Uradnem listu Evropske unije vsako leto objavi Seznam zlatih kovancev, ki ustrezajo merilom iz točke 2 člena 344(1) Direktive Sveta 2006/112/ES in so oproščeni plačila davka na dodano vrednost.

Družba Moro je  s strani Evropske komisije pridobila informacijo, da se bo kolegij komisarjev za področje industrije, energije in surovin sestal v Bruslju konec meseca novembra letos in objavil veljavni seznam za leto 2014. Ta je bil nazadnje objavljen 2.12. 2011 za leto 2012 in je dostopen TUKAJ. Za leto 2013 objave izjemoma ni bilo.

Kovanci iz seznama pridobijo status naložbenih kovancev, ki ustrezajo merilom 118. Člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1). Posebnost kovancev je v tem, da jih izdajajo izključno centralne banke posameznih držav.

Države članice EU morajo seznam kovancev za veljavno leto predložiti Evropski komisiji do meseca julija. Glede na to da je Hrvaška pridružena članica EU od 1. julija letos, za leto 2013 še ni obvezana poročati. Hrvaški naložbeni kovanci, ki so oproščeni plačila davka na dodano vrednost, bodo zato na seznam uvrščeni v letu 2014.