DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

31,11 g srebrnik KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA. Hans Christian Andersen je avtor priljubljene pravljice Kraljična na zrnu graha, ki je upodobljena tudi na čudovitem srebrniku. Odpelje vas na grad, v katerem živi osamljeni princ, ki si od vsega na svetu najbolj želi le prave kraljične. Pa je bila res kraljična? Lepo darilo.

Retrospektivna razstava kovancev na slovenskem ozemlju do konca vladavine Habsburžanov

Vljudno vabljeni v torek, 4. decembra ob 17. uri v prostore družbe Moro, Dunajska 156 (WTC), Ljubljana, na otvoritev retrospektivne razstave kovancev na slovenskem ozemlju od konca 15. stoletja do konca vladavine Habsburžanov.

Z razstavo  želimo prikazati uvajanje in razvoj nove denarne enote na ozemlju vojvodin Koroške, Kranjske in Štajerske in kovanje tolarjev v njihovih kovnicah. Rdeča nit razstave je 1 tolar. Kovali so ga vsi cesarji in nadvojvode, ki so upravljali z vojvodinami. Predstavljeni bodo tolarji 18 cesarjev in 8 nadvojvod. Poleg tolarjev bo na ogled tudi nekaj manjših denarnih enot, da se vidi razlika med tolarji in drobižem. Razstavljeni bodo tudi prvi bakreni kovanci nove dobe, ki jih je za promet na našem ozemlju skoval cesar Karl VI. na Goriškem. Od večjih denarnih enot bo predstavljenih tudi nekaj zanimivih zlatnikov, kovanih v času vladavine Habsburžanov, med vladanjem predzadnjega cesarja Franca Jožefa I.

Razstava je enkratna priložnost za vse ljubitelje zgodovine, zbiratelje in vse, ki želite vpogled v del naše preteklosti. Gre za enkratno priložnost, saj so kovanci del zasebnih zbirk zbirateljev. Kovanci so neprecenljive vrednosti, eden od kovancev je bil recimo v avkcijski hiši Hess-Divo v Zürichu prodan celo v vrednosti 30 tisoč frankov

Organizator razstave je družba Moro v sodelovanju z inž. arh. Janezom Štiglicem, avtorjem razstave in dolgoletnim članom Numizmatičnega društva Slovenije. Kustosinja razstave je Anja Babij.

Razstava bo na ogled do srede, 19. decembra.