DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pustolovščina, nov srebrnik iz serije Viteške zgodbe, izide 11. septembra

Nakup že lahko opravite TUKAJ. Prevzem bo mogoč po 11. septembru.

V čast legendarnim junakom je avstrijska kovnica izdala serijo petih srebrnikov Viteške zgodbe. Pustolovščina, drugi srebrnik v seriji je kovan v PROOF kvaliteti, naklada je 30.000, masa srebrnika 16,82 g in čistina srebra 925/1000.

Zakaj pustolovščina? Godfrej Bouillonski, flandrijski plemič in vojak, eden od vodij prve križarske vojne, je veljal za čednega in drznega viteza pripravljenega na vse mogoče pustolovščine. Zato Godfrej predstavlja vodilni motiv drugega srebrnika drzne serije Viteške zgodbe, s katero se dunajska kovnica vrača v preteklost in prikazuje pustolovsko dobo viteških junakov.

Na prošnjo papeža Urbana II so se Godfrej Bouillonski in njegova vojska leta 1095 pridružili prvi križarski vojni. Potovali so ob rekah Ren in Donava. Vojsko je sestavljalo 50.000 mož, med njimi 7000 vitezov. Po treh dolgih in krutih letih so poleti leta 1099 križarji končno prispeli v Jeruzalem in po večmesečnem obleganju mesta osvojili Jeruzalemsko trdnjavo.

Godfrej Bouillonski je tako postal prvi vladar Jeruzalemskega kraljestva, vendar naslova »kralj« ni uporabljal. Leta 1100 je v Jeruzalemu umrl. Bil je prvi, ki je uporabil simbol Jeruzalemski križ. V osnovi gre za grški križ s prečkami na koncu vsakega kraka ter z manjšim grškim križem v vsakem od štirih prostorov med krakoma. Jeruzalemov križ se nahaja v osrednjem delu srebrnika kot grb in na prsih Godfreja Bouillona. Ta drži bojno sekiro, nosi čelado, verigo in oklep kot bi bil pripravljen na boj. Na hrbtni strani kovanca je prikazan dogodek, ko kralj podeli klečečemu oprodi viteški naziv.

Na voljo je tudi elegantna lesena šatulja za celotno zbirko. Za zbiratelje so pripravili tudi slikovit album v nemškem jeziku, kjer je prostor za pet srebrnikov serije Viteške zgodbe in tri srebrnike serije 825. obletnica dunajske kovnice.

Prvi srebrnik iz serije Viteške zgodbe lahko kupite s klikom na 16,82 g, Viteške zgodbe, Viteštvo, 2019