DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Collecta 2012: predstavili bomo priložnostne kovance RS

Družba Moro od 23. do 25. marca na 6. mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču predstavila celotno zbirko zlatih in srebrnih priložnostnih kovancev Republike Slovenije.

Republika Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 izdala vrsto zlatnikov in srebrnikov, ki so posvečeni različnim dogodkom sedanjosti in obletnicam, pomembnim za našo zgodovino. Vsi kovanci so priložnostni, delijo se na spominske in zbirateljske.

Spominski kovanci so plačilno sredstvo v vseh državah EU in se izdajajo ob enem izbranem dogodku v letu. Imajo nominalo 2 evra in so enaki tečajnim kovancem.

Zbirateljski kovanci so izdelani iz zlata, srebra ali kovin, ki jih določi RS. Nominalna vrednost je izražena v evrih in se razlikuje od nominalne vrednosti tečajnih kovancev. Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo po nominalni vrednosti le v Sloveniji. Med njih prištevamo srebrnike z nominalno vrednostjo 30 €, zlatnike z nominalo 100 evrov in tečajne trievrske kovance. Zlatniki se prištevajo med naložbene kovance, zato jih trgovci odkupujemo na podlagi tržne vrednosti zlata. Srebrnike pa se odkupuje na podlagi trenutne vrednosti srebra na svetovni borzi, ki je precej nižja od nominalne vrednosti na kovancu (1/3 nominalne vrednosti).

Vsem, ki imate takšne kovance, priporočamo, da jih kjerkoli v naši državi vnovčite za 30 evrov, kot je njihova nominala, ali jih za to vrednost zamenjate v Banki Slovenije. Ravno nasprotno je pri zbirateljskih srebrnikih z nominalo 500 tolarjev. Pri teh kovancih je nominala nižja od vrednosti srebra, zato jih prodajte kot kovino (na podlagi trenutne vrednosti srebra na svetovni borzi).

Vse kovance vedno lahko prodate tudi po numizmatični vrednosti, če najdete kupca.

Enotni podatki priložnostnih zlatnikov: čistina 900/1000 Au, masa kovanca 7 g, masa zlata 6,3 g, premer 24 mm.

Enotni podatki priložnostnih srebrnikov: čistina 925/1000 Ag, masa kovanca 15 g, masa srebra 13,875 g, premer 32 mm.

Na sejmu sodelujemo tudi z drugimi razstavljavci, zato bo na ogled tudi zbirka kovancev numizmatične vrednosti Rudija Ravnika.

Vabljeni na naš razstavni prostor v Marmorni dvorani/B.