DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Preverjena naložba – Zlati švicarski Vreneli

Nominalna vrednost: 20 švicarskih frankov

Čistina zlata: 900/1000

Masa kovanca: 6,46 g

Masa zlata: 5,81 g (0,1867 oz)

Nakup kovancev: (0)1 530 44 08, mo**@mo**.si ali preko spletne trgovine

Zlati kovanec Vreneli – 20 švicarskih frankov velja za enega od najbolj priljubljenih naložbenih zlatnikov v Evropi.

Leta kovanja in naklada:  Vreneli je ime za uradne švicarske zlatnike v različnih nominalnih vrednostih, nakovane med leti 1897 in 1949. Kovanci so znani tudi pod imeni Tête d’Helvetia (francoščina), Helvetiakopf (nemščina) ali Helvetia Head (angleščina). Najbolj pogost in priljubljen naložbeni kovanec je zlatnik z nominalo 20 frankov, nakovan v milijonskih nakladah.

Opis kovanca:  sprednjo stran kovanca krasi podoba »švicarske gospodične« z vencem planik okrog vratu, v ozadju so švicarske Alpe. Na zadnji strani kovanca je prepoznaven švicarski grb med hrastovim listjem. Črka B poleg letnice označuje, da so bili kovanci nakovani v švicarski kovnici v Bernu.

Evro pred evrom – zgodovinsko ozadje: denominacijo 20 frankov (v masi 6,46g in čistini zlata 900/1000) je leta 1803 prvič uvedel Napoleon I. Bonaparte, v uporabi pa je ostala vse do 1. svetovne vojne. Franciji in Latinski monetarni uniji so se pridružile Švica, Italija ter Belgija in se obvezale, da bodo izdaje zlatih in srebrnih kovancev v svojih nacionalnih valutah uskladile tako, da bodo vsi kovanci istih nominal, nakovani v identičnih merah (masa, dimenzije, čistina). Uniji so se kasneje pridružile še številne druge države, med njimi Avstro-Ogrska, Španija, Grčija, Srbija, Romunija, Bolgarija in Venezuela. Iz političnih razlogov Britanski in nemški imperij zvezi nista sledila, znan pa je poskus v smeri združitve  evropske valute z ameriško, kar potrjuje izjemno redek ameriški zlatnik – Stella, z neobičajno nominalno vrednostjo 4 USD in maso 7g.