DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2023

Vir: The Aden Forecast

Kljub temu, da so cene plemenitih kovin nekoliko pod pritiskom zaradi naraščujoče vrednosti dolarja v zadnjih tednih, se cena zlata giblje okrog rekordnih vrednosti. Spodnji graf prikazuje gibanje cene zlata v evrih za trojsko unčo od leta 2000 do danes. Na grafu je jasno razviden dolgoročni bikovski trend cene zlata. V poletnih mesecih je cena zlata beležila korekcijo, kar je za trg zlata povsem običajno in gre za sezonski vpliv, ni pa nujno vedno tako. Avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast tovrstni korekciji pravita kratkotrajni padec cene zlata »D«. Trenutno ima cena zlata močno tehnično podporo pri 1.900 dolarjih za trojsko unčo, kar bi lahko predstavljalo dno trenutne korekcije in cena zlata bi lahko kaj kmalu prestopila v naslednji kratkoročni cikel, tj. cikel rasti. Dolgoročno gledano ima cena zlata veliko prostora za rast v prihodnje, pojasnjujeta avtorici. Glede na visoko rast obrestnih mer ni povsem običajno, da hkrati raste tudi cena zlata, vendar pri tem igra ključno vlogo stopnja inflacije. Cena zlata namreč običajno raste, ko je stopnja inflacije višja od splošne stopnje obrestnih mer, zaradi česar je zlato učinkovito zavarovanje pred inflacijo in hranilec vrednosti. 

Gibanje cene zlata v EUR/trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing) od leta 2000 do danes

Vir: LBMA

Eden od pomembnejših dejavnikov, ki poganja dolgoročno rast cene zlata je povpraševanje po zlatu in centralne banke so pri tem v ospredju. V prvi polovici leta 2023 so nakupi monetarnega zlata s strani centralnih bank dosegli rekordne količine, vodilna v nakupih pa je trenutno Kitajska. Kitco poroča, da je kitajska banka People’s Bank of China v avgustu letos svoje monetarne zaloge povečala za 23 ton zlata, v prvih osmih mesecih tega leta pa za kar 100 ton. World Gold Council hkrati poroča, da so v juliju letos monetarne zaloge zlata povečale še Turčija, Poljska in Češka. Očitno je, da zaupanje centralnih bank v ameriški dolar pada in se posamezne države po vsem svetu z nakupi zlata želijo zaščititi pred tečajnimi tveganji. 

Cena srebra ima prav tako velik potencial za rast v prihodnje, sploh na račun rastočega povpraševanja po srebru v industriji, kar traja že skoraj desetletje, povpraševanje po srebru pa raste z vedno večjo stopnjo. Srebro bo v naslednjih desetletjih igralo pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij in doseganju ciljnih vrednosti globalnih emisij do leta 2050. Na račun rasti povpraševanja po srebru rudniki po vsem svetu povečujejo količino proizvodnje srebra, kar je pogojeno tudi z rastočimi stroški izkopa in se bo prej ali slej odrazilo tudi v višji ceni srebra. 

Z rastočim povpraševanjem po zeleni energiji po dolgih letih ponovno prihaja v ospredje tudi platina. World Gold Council ocenjuje, da bo v letu 2023 trg platine v primanjkljaju za kar milijon trojskih unč. Cena platine je bila dolga desetletja višja od cene zlata, natančneje od leta 1967 do 2008. Po letu 2008 je začela cena platine padati in se giblje na bistveno nižjih nivojih kot cena zlata. Povpraševanje po platini s strani industrije torej raste medtem ko ponudba platine na trgu stagnira in je trg platine v primanjkljaju. V drugem četrtletju leta 2023 je povpraševanje po platini naraslo za 27 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem v letu 2022. 80 odstotkov povpraševanja po platini predstavlja avtomobilska industrija, saj sta platina in paladij ključna elementa avtomobilskih katalizatorjev. Hitro razvijajoč se segment trajnostne tehnologije pomeni dodatni pritisk na primanjkljaj platine na trgu. Do leta 2030 naj bi namreč povpraševanje tega segmenta doseglo 2,4 milijone trojskih unč platine.  S časom se bodo ti dejavniki odrazili v rastoči ceni platine, večji zagon rasti cene platine pa lahko v skladu s tehničnimi analizami pričakujemo ko ta preseže 1.000 dolarjev za trojsko unčo.