DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2020

Vir: The Aden Forecast

Ameriška centralna banka Fed je s ciljem, da bi spodbudila okrevanje gospodarstva po izbruhu finančne krize leta 2008, natisnila za več milijard dolarjev novega denarja. Količina novega denarja v obtoku iz leta v leto raste, povprečna letna stopnja rasti znaša kar 23 odstotkov. Kot vse kaže tudi letos ne bo nič drugače, posebej na račun financiranja posledic pandemije Covid-19 in morda najhujše recesije v zgodovini. V obdobju velike depresije so ZDA zabeležile 26 odstotni padec BDP, v obdobju finančne krize leta 2008 pa 8,4 odstoten. Ocenjuje se, da je v tem letu vrednost BDP padla že za 32,9 odstotkov.

Ogromne količine na novo ustvarjenega denarja največkrat vodijo v inflacijo in tokrat najbrž ne bo nič drugače. Guverner Fed, Jerome Powell, je pred kratkim izjavil, da se bliža obdobje inflacije, ki naj bi pripomogla k preprečitvi nove gospodarske depresije. Zlato predstavlja edinstveno zavarovanje pred inflacijo. Pandemija Covid-19 se bo kot vse kaže zavlekla še v naslednje leto, kar bo vsekakor negativno vplivalo na globalno ekonomijo. Države se bodo v boju z virusom še bolj zadolževale, količina denarja bo še naprej rasla, hkrati pa tudi negotovost investitorjev. Zlato je varno zatočišče, zato njegova cena v obdobjih negotovosti in nestanovitnosti v splošnem raste. Veliko dejavnikov kaže na rast cene zlata v prihodnje, med njimi je tudi šibek dolar. Vrednost dolarja bo po pričakovanjih avtoric poročila The Aden Forecast še padla in lahko doseže rekordno nizke nivoje.

Cena zlata in srebra od marca naprej dosega visoke stopnje rasti, vrhunec pa je dosegla v avgustu. Najvišjo stopnjo rasti je izmed vseh plemenitih kovin doseglo prav zlato. Cena srebra je v primerjavi s ceno zlata nizka, kar ni običajno in pomeni, da ima srebro še ogromen potencial za nadaljnjo rast, po mnenju avtoric poročila je potencial celo večji kot pri zlatu. V zadnjih dneh je na trgu srebra prišlo do korekcije cene in dokler se ta giblje pod tehnično mejo 26 dolarjev za trojsko unčo, lahko še nekoliko pade. Vse dokler cena srebra ostaja relativno nizka, predstavlja odlično priložnost za nakup.

Vsi dejavniki na trgu kažejo, da se bikovski trend na trgu zlata šele dobro začenja. Dolgoročni trend rasti cene zlata se je tehnično začel že v letu 2015, rast pa je postala nekoliko bolj opazna po letu 2018. Maja 2019 je rast cene zlata dobila nov zagon, kar je trajalo do avgusta letos oziroma 15 mesecev. V tem času je dolarska cena zlata zrasla za 63 odstotkov in 6. avgusta dosegla rekordno vrednost 2.067,15 dolarjev za trojsko unčo. V normalnih okoliščinah takim stopnjam rasti lahko sledi korekcija. Glede na trenutne razmere ni izključeno, da bi se lahko rast tudi nadaljevala. Vsekakor bo temu tako, če cena zlata preseže tehnični nivo 2.069 dolarjev za trojsko unčo.

 

Gibanje cene zlata v EUR/trojsko unčo v zadnjih 15 mesecih (LBMA popoldanski fiksing); Vir: LBMA

 

Od marca letos je nekoliko zrasla tudi cena platine, vendar v stopnji rasti zaostaja za ostalimi plemenitimi kovinami. Med leti 2000 in 2008 je bila platina izredno priljubljena v sektorju nakita, njena cena je takrat presegala ceno zlata. Vendar pa se je ta trend obrnil po začetku finančne krize leta 2008, ki je prizadela tudi industrijski sektor. Platina se namreč veliko uporablja tudi v industrijskem sektorju. Kazalnik, ki prikazuje razmerje med ceno platine in ceno zlata je trenutno na najvišjem nivoju, kar pomeni, da cena platine ni bila še nikdar tako nizka v primerjavi s ceno zlata. Za razliko od srebra, to še ne pomeni, da lahko v prihodnje pričakujemo izrazito rast cene platine.