DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2018

Vir: The Aden Forecast

Pred desetimi let je bankrotirala ena najpomembnejših finančnih institucij, Lehman Brothers, kar je povzročilo največjo finančno krizo po veliki gospodarski krizi leta 1929. Svetovno gospodarstvo se je znašlo na robu in veliko ljudi se mogoče ne zaveda, kakšne katastrofalne posledice, bi lahko nastale. Svetovne centralne banke so z različnimi ukrepi, predvsem z nižanjem obrestnih mer, uspele rešiti nastalo situacijo. Ameriška centralna banka (FED) je v letu 2008 začela kupovati sredstva bank, s čimer je povečala količino denarja v bančnem sistemu in tako pomagala pri ponovnem zagonu gospodarstva. Pred avgustom 2008 so monetarne rezerve bank težko presegle 10 milijard ameriških dolarjev,  in do leta 2014 dosegle 2787 milijard. Danes se je količina denarja v obtoku izjemno povečala, kar spodbuja inflacijo, ki zadnja leta raste in znaša 2,9 odstotka.

V obdobju od leta 1929 do danes se je svetovni dolg povišal s 97 na 169 trilijonov ameriških dolarjev. Dodatne težave v zadnjih letih predstavlja tudi masovna migracija, saj povečuje napetosti med posameznimi državami in spodbuja nacionalizem in izolacijo držav. Največ težav ima trenutno Evropa, ki se sooča z migranti iz Afrike in Sirije. Množično izseljevanje poteka v Venezueli, predvsem v Kolumbijo in ostale države Južne Amerike. Govorimo lahko o največjem globalnem preseljevanju od druge svetovne vojne dalje.

Zlato ni povsem imuno na trenutno nizko inflacijo in naraščajoči svetovni dolg. V zadnjem času se cena zlata bolj giblje kot cene drugih surovin namesto, da bi prevzelo primarno vlogo varnega zatočišča. Ne glede na to lahko pričakujemo, da bo zlato ponovno prišlo v ospredje kot varna naložba. Največji povod za padec dolarske cene zlata od aprila letos so bile napetosti zaradi zviševanja uvoznih dajatev s strani ZDA in Kitajske. Tu so surovine utrpele veliko škodo.

Najnižjo ceno letos je dolarska cena zlata dosegla avgusta (1.179 USD za trojsko unčo), nekoliko tudi na račun sezonskega vpliva. Cena v evrih je padec nadaljevala tudi v septembru na račun močnega dolarja. Cena srebra je prav tako nizka, zaradi česar je močno povečano povpraševanje po srebrnih kovancih. Ameriška kovnica (U.S. Mint) je celo začasno razprodala vse srebrnike Ameriški orel, prodaja se jim je namreč v enem mesecu povečala za 72 odstotkov.

Indijska centralna banka (Reserve Bank of India) je izkoristila močno lokalno valuto in nizko ceno zlata ter po skoraj desetletju kupila novo količino monetarnega zlata. S tem naj bi se tudi zaščitila pred padcem vrednosti na trgu obveznic. Po zadnjih podatkih RBI naj bi količina monetarnega zlata dosegala 566 ton.

Tehnična meja zlata se nahaja pri 1.200 ameriških dolarjih za trojsko unčo, kot prikazuje spodnji graf.

Prevod: Špela Poljak