DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2015

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem mesecu se je pokazal velik pomen Kitajske na globalnem finančnem in gospodarskem področju. V zadnjih štiridesetih letih je Kitajska prešla iz revne države v svetovno velesilo in dvajset let zapored beležila visoko gospodarsko rast. Kitajska je danes v gospodarskem smislu druga najmočnejša država na svetu. V zadnjem desetletju je gospodarska rast Kitajske padla pod 10 odstotkov, kar je še nad svetovnim povprečjem, zato je veliko pripomogla k stabilizaciji finančnih razmer v obdobju zadnje recesije. Prvič po več desetletjih se je  Kitajska letos znašla v resnejših težavah. Zaradi nižje gospodarske rasti se je zmanjšalo povpraševanje po surovinah, znižal se je tudi uvoz na Kitajsko. Pred kratkim je kitajska borza doživela strm padec, kar je med drugim povzročilo devalvacijo juana in pretres na ostalih finančnih trgih. S stimulativnimi ukrepi, kot je znižanje obrestnih mer, poskuša zdaj država stabilizirati razmere.

september

Tako kot je gospodarska rast Kitajske vplivala na cel svet, bo tudi gospodarsko krčenje. Padec borznih indeksov je okrepil pomen zlata in varne naložbe. Povpraševanje po zlatu je bilo letos veliko. V prvi polovici leta se je prodaja naložbenega zlata v Nemčiji povečala za 50 odstotkov, v juliju pa je dosegla skoraj rekordno količino. Julija in avgusta je tudi Kitajska dokupila veliko zlata, v Indiji pa se največja sezona prodaje zlata šele bliža zaradi prihajajočega obdobja festivalov in porok.

Dokler je cena zlata nad 1080 dolarjev za trojsko unčo, so obeti za zlato ugodni. Investitorji naj bodo pozorni na mejo 1080 dolarjev, ki lahko pomeni nadaljnji padec cene in 1160 dolarjev za trojsko unčo, nad tem nivojem bo cena zlata še rasla.

V prihodnje lahko pričakujemo, da se bo vloga zlata kot varne naložbe okrepila, medtem ko bo cena srebra od pritiskom zaradi oslabljenega Kitajskega oziroma globalnega gospodarstva. Špekulacije o zvišanju obrestnih mer ZDA so nekoliko potihnile na račun nizke stopnje inflacije in šibkega gospodarstva ZDA. Slednje lahko pozitivno vpliva na ceno zlata.

Prevod: Špela Poljak