DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2023

Vir: World Gold Council

Obrestne mere vztrajno rastejo, prav tako stopnja inflacije, ki je najvišja v zadnjih 40-ih letih. Avtorici najnovejšega finančnega poročila The Aden Forecast poudarjata, da bo ta globalni trend trajal še zelo dolgo, lahko desetletja. Pričakovanja, da bodo obrestne mere ali stopnja inflacije v kratkem padle na bistveno nižje ravni, preprosto niso realne, kar je potrebno upoštevati pri finančnih odločitvah. S tako visoko stopnjo inflacije denar iz meseca v mesec izgublja na vrednosti in pomembno je, da posamezniki ohranijo, če ne tudi oplemenitijo, vrednosti svojega premoženja. V trenutnih gospodarskih in tudi političnih razmerah so najbolj smotrne naložbe v oprijemljiva finančna sredstva, kot sta zlato in srebro, kar naložbenikom omogoča, da zaščitijo svoje premoženje. 

V veliko pogledih trenutna situacija spominja na 70- leta, ko so se stopnja inflacije, obrestne mere in vrednost zlata skupaj gibali v isto smer, tj. rasli. Cena zlata sicer še ne povsem odraža realnih razmer, vendar se bo to slej ko prej zgodilo in cena zlata bi lahko dosegla nove rekordne vrednosti. Posebej v primeru padanja vrednosti ameriškega dolarja je lahko pričakovati, da se bodo naložbe preusmerile v plemenite kovine, ki že tisočletja veljajo za varno zatočišče. Poleg neugodnih gospodarskih razmer se zaostrujejo tudi geopolične razmere v svetu. Vojna v Ukrajini še traja, prav tako na trge izrazito vpliva Izraelsko-palestinska vojna. Predvsem se posledice kažejo na naftnem trgu in trgu energije, tudi na trgu zlata in srebra. Razmere so izredno negotove, kar kliče po t.i. varnih naložbah.

Količina monetarnega zlata po državah v tonah in v odstotkih mednarodnih rezerv

Vir: World Gold Council

Nakupi zlata s strani centralnih bank so po poročanjih organizacije World Gold Council v septembru dosegli rekordne količine, največjo količino monetarnega zlata je v svoje rezerve dodala Kitajska. People’s Bank of China je od novembra lani, ko je pričela s povečanimi nakupi zlata, do danes svoje monetarne rezerve zlata povečala za 243 ton, na več kot 2.000 ton. Delež zlata v mednarodnih rezervah Kitajske tako sedaj dosega že več kot 4 odstotke. Strateški nakupi zlata Kitajske, ki je hkrati največja proizvajalka zlata na svetu, naj bi se nadaljevali tudi v prihodnje. Zgornja slika prikazuje 20 držav za največjo količino monetarnega zlata v rezervah (podatki veljajo za oktober 2023).

Kratkotrajni cikel padanja cene zlata, ki je trajal od 6. maja letos, se je v skladu s tehničnimi analizami zaključil 6. oktobra in cena zlata je prestopila v fazo rasti. V poletnih mesecih je vrednost dolarja rasla na račun rasti obrestnih mer, kar je potisnilo ceno zlata navzdol. Med majem in oktobrom je cena zlata v ameriških dolarjih padla za 10,90 odstotkov, kar za tovrstno korekcijo, ki ji avtorici prej omenjenega poročila pravita korekcija »D«, predstavlja relativno blag padec. Pomeni, da je trg zlata trenutno zelo močan, ali pa, da se poletna korekcija vseeno še ni povsem zaključila, kar je bolj malo verjetno. Dokler cena zlata ostaja nad tehnično mejo 1.860 dolarji za trojsko unčo vse kaže, da se je ta kratkotrajna korekcija res zaključila. Predvsem pa, dokler se cena zlata giblje nad nivojem 1.900 dolarjev za trojsko unčo, obstaja velika verjetnost, da bo cena zlata naprej rasla v kratkoročnem oziroma srednjeročnem smislu. Dolgoročno gledano, je trg zlata v bikovskem trendu. 

Stagnacija na trgu srebra se približuje koncu in analitiki za srebro napovedujejo zelo svetlo prihodnost. Za naložbenike v srebro je po mnenju analitikov sedaj pravi čas za nakup. Kazalnik razmerja med ceno zlata in ceno srebra je od leta 2020 v padanju, pred kratkim je padel pod mejno vrednost, kar kaže na to, da bo cena srebra v prihodnje zelo verjetno dosegala višje relativne donose kot zlato.