DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2018

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem mesecu je trg zaznamoval dvig obrestnih mer in padec vrednosti na delniških trgih. Posledično je zlato kot varno zatočišče ponovno stopilo v ospredje in cena zlata je v zadnjih 30 dneh narasla z 32,83 €/g na 34,53 €/g, kar predstavlja 5,17 odstotno rast. Gibanje cene zlata v €/g prikazuje spodnji graf.

Za podrobni pregled grafov kliknite TUKAJ.

Cena zlata je zrasla tudi na račun šibkejšega dolarja. Povpraševanje po zlatu ponovno narašča zaradi geopolitičnih in drugih ekonomskih razmer v svetu, kot so napetosti pri zunanje trgovinskem trgovanju med ZDA in Kitajsko. Cena zlata je od aprila letos padala skupaj z vrednostjo kitajskega juana, kar pomeni, da Kitajci za zlato plačujejo enako ceno kot so jo pred uvedbami novih tarif na uvoz.

Trg zlata in delniški trg se velikokrat gibljeta v nasprotni smeri, kar se je ponovno pokazalo v zadnjem mesecu. Takim razmeram smo bili lahko priča tudi v osemdesetih in devetdesetih letih. So seveda izjeme, ko se oba trga gibljeta v isto smer, takšen trend se je začel leta 2016. Spomnimo, v času deflacije in kvantitativnega sproščanja je cena zlata v letu 2013 padla, najnižjo vrednost pa je v dolarjih dosegla decembra 2015. Takrat so bile obrestne mere rekordno nizke, ameriška centralna banka (FED) je prvič dvignila obrestne mere.

Trenutna cena zlata je 1.239 dolarjev za trojsko unčo in se počasi približuje tehnični meji 1.267 dolarjev. Nad tem nivojem lahko pričakujemo nadaljnjo rast cene, lahko tudi na 1.380 dolarjev in več, odvisno od razmer v svetovni politiki in gospodarstvu.

Cena paladija beleži izjemno rast v zadnjem desetletju, saj je zrasla s 4,58 €/g na trenutnih 32,21 €/g (603 odstotna rast). Rast je v zadnjem času posledica rastoče prodaje avtomobilov z vgrajenimi katalizatorji iz paladija in na drugi strani zmanjševanja količine izkopa paladija v Južni Afriki. Zaradi prekinitve sporazuma o jedrskem orožju z Rusijo, ki ga je napovedal ameriški predsednik Donald Trump, lahko pride tudi do prekinitve dobave 40 odstotkov svetovnih zalog paladija iz Rusije. Norilsk je največji proizvajalec paladija, tega pridobiva predvsem kot stranski produkt v rudnikih v Rusiji in Afriki.  Gibanje cene paladija v evrih za trojsko unčo v zadnjem desetletju prikazuje spodnji graf (vir: LBMA).

 

Prevod: Špela Poljak