DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – november 2017

Vir: The Aden Forecast

Na ceno zlata so v zadnjem mesecu vplivali močan dolar, nizka inflacija, rastoč trg vrednostnih papirjev in malenkost višje obrestne mere. Konec oktobra je vrednost dolarja dosegla najvišji nivo v zadnjih treh mesecih, zaradi česar je konec oktobra cena zlata padla. V veliko pogledih gibanje cene zlata v tem letu spominja na leto 2001. To je bilo leto, ko se je medvedji trend cene zlata po 20 letih obrnil in začela se je dolgoročna rast cene zlata.

Ekonomske in politične razmere v svetu so že nekaj časa nestabilne in na sploh nenavadne. Mednarodni denarni sklad opozarja na naraščajoča tveganja na finančnih trgih, ki lahko vodijo v drastično zmanjšanje likvidnosti ali pok enega od finančnih balonov, kar bi pomenilo množično prerazporeditev sredstev v zlato.

Ameriška centralna banka (FED) in Evropska centralna banka (ECB) z monetarnimi ukrepi posredno vplivata na trg zlata. Na zadnjem zasedanju FED, ki je potekalo 31. oktobra in 1. novembra, je bila sprejeta odločitev, da novega dviga obrestnih mer ne bo. Tako naj bi ostalo vsaj do decembra, ko ima FED zadnje zasedanje letos (12. in 13. december). V zadnjih dveh letih je FED na decembrskem zasedanju dvignil obrestno mero.

Medtem je, po podatkih WGC, centralna banka Rusije več kot podvojila nakupe monetarnega zlata. Trenutno ima po uradnih podatkih v zalogi 1.778,9 monetarnega zlata (17,3 odstotka v mednarodnih rezervah), in je po količini na sedmem mestu, takoj za Kitajko, ki ima trenutno 1842,6 ton monetarnega zlata.

Količina monetarnega zlata po državah, v tonah (november 2017); vir: WGC

** Izračunano po formuli: mednarodne rezerve zmanjšane za zlato

Podjetja, ki imajo v lasti največje rudnike zlata po svetu, trdijo, da je izkop zlate rude vedno bolj težaven, ter da količina izkopanega zlata ne zadostuje glede na količino povpraševanja. Obenem se količina zlatih ostankov (reciklirano zlato) v zadnjih letih zmanjšuje.

V zadnjem tednu je cena zlata pričela rasti na račun povečanja geopolitičnih tveganj in padca vrednosti dolarja nasproti svetovnim valutam. Ta je posledica negotovosti v povezavi z davčnimi reformami, ki jih načrtuje ameriški predsednik Donald Trump.

Gibanje cene zlata zadnjih 30 dni, v ameriških dolarjih za trojsko unčo

 

Cena paladija se je od septembra krepko povzpela nad ceno platine, in sicer je razlika med cenama največja od leta 2001. Tako platina kot paladij se veliko uporabljata v avtomobilskem sektorju. Platina se bolj vgrajuje v dizelska vozila, po katerih povpraševanje pada zaradi škodljivih emisij. Posledično se povečuje uporaba paladija v avtomobilski industriji.

Gibanje cene paladija v zadnjem letu, v ameriških dolarjih za trojsko unčo

Prevod: Špela Poljak